TÉMA

Petr Sklenička

Zemědělská univerzita prodala pozemky firmě bez peněz, roli hrál muž s vazbou na rektora, píše iRozhlas

Pozemky za zhruba 400 milionů korun v Praze koupila od České zemědělské univerzity (ČZU) neznámá firma Gestate, kterou vzápětí odkoupil podnikatel Milan Ouřada s vazbami na rektora ČZU Petra Skleničku. Uvedl to iRozhlas.cz. Ouřada prodal Gestate jen šest dní po jejím odkoupení i se smlouvou na pozemky investiční skupině KKCG. Cenu nechtěla KKCG uvést. Sklenička přiznal, že se s Ouřadou, který mezitím zemřel, znal. Rektor se ale hájí tím, že v jednáních Gestate s univerzitou Ouřada nefiguroval. Ouřada spolupracoval s původním majitelem Gestate Adolfem Turkem za komunistické totality ve vojenské kontrarozvědce. Turek se podle rozhlasu k obchodu nevyjádřil.
26. 9. 2023|

Učitelé z vysokých škol protestovali kvůli nízkým výdělkům

Symbolicky v Den učitelů část vysokoškolských pedagogů vyšla protestovat proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. Požadavky akademiků se rozhodl podpořit Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. O navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů bude jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel s požadavky akademiků souhlasí, ministerstvo školství a univerzity by podle něj měly najít systémové řešení.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 23:09|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Novým předsedou České konference rektorů je Martin Bareš z Masarykovy univerzity

Novým předsedou České konference rektorů se stane Martin Bareš z Masarykovy univerzity. Ve čtvrtek jej v Brně zvolilo plénum konference. Od 1. srpna letošního roku nahradí Petra Skleničku z České zemědělské univerzity v Praze, který funkci neobhajoval. Barešovo funkční období potrvá do poloviny roku 2023.
3. 6. 2021|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|
Fokus VM

Češi po revoluci nenašli cestu zpět na pole, půda trpí hospodařením velkých firem

Ani třicet let po revoluci se českému zemědělství nepodařilo vyrovnat s desítkami let socialistického hospodaření na zemědělské půdě. Naopak se stav půdy stále zhoršuje. Češi totiž, na rozdíl třeba od sousedního Polska, znovu nenalezli ztracený vztah k půdě a tu raději pronajímají velkým podnikům, uvedl ve Fokusu Václava Moravce odborník na krajinné plánování Petr Sklenička. Velké firmy však na cizí pronajaté půdě nehospodaří tak zodpovědně jako její vlastníci.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:26|

Střídání v čele rektorské konference. Zimu nahradí Sklenička z ČZU

Novým předsedou České konference rektorů se stal Petr Sklenička, který stojí v čele České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Při volbě porazil dosavadního předsedu a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, který byl ve funkci od února 2014. Sklenička rektorské sdružení povede od začátku srpna, mandát mu vyprší v červenci 2021.
6. 6. 2019|