TÉMA

Státní veterinární ústav

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|

Ve velkochovu v Sedlčanech se objevila ptačí chřipka. Další ohniska jsou na Děčínsku, Jičínsku a v Ostravě

Veterináři objevili další ohniska ptačí chřipky. Ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech nařídili utracení dvanácti tisíc kuřat a tisícovky krůt. Nákaza se potvrdila poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Infekce se nově objevila také v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku. Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo před koncem loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220 tisíc nosnic.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 19:50|

Včely na Ostravsku otrávil postřik řepky. Chemické látky našli veterináři ve všech vzorcích

Včely, které před dvěma týdny uhynuly v Šenově nedaleko Ostravy, zabil postřik řepkových polí. Potvrdily to laboratorní testy, které provedl Státní veterinární ústav. Masivní úhyn včelstev hlásili jejich majitelé poté, co jeden ze zemědělců provedl noční postřik řepkových polí bez včasného ohlášení. Včelaři se tak na případné ohrožení nemohli připravit.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 17:12|