TÉMA

Ošetřovatel

Pobytovým zařízením chybí pečovatelé i zdravotní sestry

V pobytových zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb kolem tisícovky pracovníků – pečovatelů i zdravotních sester. Největší nouzi o personál mají domovy pro seniory. Kraje do nich přitom investují a staví nové budovy.
20. 9. 2023|

V domovech pro seniory často pomáhají dobrovolníci i brigádníci. Je to přínos pro zařízení i klienty

Domovy pro seniory a další sociální služby stále častěji využívají pomoc brigádníků i dobrovolníků. Zejména v letních měsících se díky nim daří dočasně nahradit zaměstnance, kteří jsou na dovolené, nebo i nemocné pracovníky. Navíc jejich laický pohled bývá často pro zařízení i seniory přínosem.
23. 7. 2023|

Paliativní týmy pomáhají nevyléčitelně nemocným pacientům. Jejich služby se mají dostat do více nemocnic

Paliativní péče zlepšuje kvalitu života nevyléčitelně nemocným pacientům i jejich rodinám, vyplývá z dat končícího projektu ministerstva zdravotnictví, který se na paliativní týmy zaměřil. Projekt probíhal dva roky v šesti zařízeních v Česku. Od letošního roku se pro paliativní péči podařilo nastavit jednotná pravidla. Do běžné praxe se zavádějí týmy v 25 nemocnicích. Poprvé se dostaly do úhrad a spolufinancují je zdravotní pojišťovny.
12. 2. 2022|

Český červený kříž školí vojáky, aby mohli pomáhat jako ošetřovatelé

Základy ošetřovatelství vštěpují odborníci Českého červeného kříže (ČČK) stovkám vojáků, kteří se poté po celé republice zapojí do pomoci zdravotníkům v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Organizace se jich chystá na pobočce v Olomouci a v Praze proškolit na pět stovek. Vojáci budou pomáhat na pozici ošetřovatelů a podle školitelů bude v praxi využita především jejich fyzická síla.
16. 11. 2020|

Největší sériový vrah v Německu si odsedí doživotí za vraždu 85 pacientů. Dal jim léky, pak je oživoval

Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel byl za vraždu 85 lidí odsouzen na doživotí. Dvaačtyřicetiletý muž, který je označován za největšího sériového vraha v dějinách Německa, se k necelé polovině z vražd přiznal a pozůstalým se omluvil. Högel si už odpykává doživotí za dvě vraždy. Loni byl nově obžalován v případu 98 lidí, dohromady mu tak byla přičítána vina za sto vražd.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 13:36|