TÉMA

Vrah

Omilostnění vrahů za účast ve válce pobuřuje pozůstalé Rusy. Podle Peskova za zločiny platí krví na bojišti

Udělení amnestie vrahům za účast v bojích na Ukrajině pobuřuje v Rusku pozůstalé po zavražděných. Média v zemi prozatím informovala o třech takto omilostněných zločincích. První si odpykával trest dvacet let vězení za čtyřnásobné zabití, další sedmnáct let za mučení a uškrcení mladé ženy a třetí z nich dvacet let za zosnování vraždy známé novinářky Anny Politkovské.
24. 11. 2023|

Ruská společnost se obává omilostněných wagnerovců. Vrazi se vrací jako váleční hrdinové

Ruské úřady krátce po útoku na Ukrajinu kvůli nedostatku vojáků umožnily žoldnéřské Wagnerově skupině nábor trestanců z ruských věznic. Někteří z nich se nyní vracejí do civilního života s vojenským výcvikem a v mnoha případech i s traumaty z bojiště, píše list The New York Times (NYT). Server Meduza upozorňuje na to, že někteří muži ve vězení strávili kvůli závažným trestným činům většinu dospělého života, jejich návrat tak může mít vážné důsledky pro ruskou společnost.
31. 1. 2023|

Vrah sedmnácti lidí na floridské škole Cruz dostal 34 doživotí

Floridský soud ve středu udělil doživotní trest vězení bez možnosti propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
2. 11. 2022|

Rodiny obětí stanuly tváří v tvář střelci ze školy v Parklandu. Porota navrhuje Cruzovi za vraždu 17 lidí doživotí

Rodiny 17 dětí a zaměstnanců školy, které v roce 2018 v budově střední školy ve floridském městě Parkland zastřelil Nikolas Cruz, dostaly v úterý jedinou šanci útočníka přímo oslovit před tím, než nad ním soud vynese rozsudek. Podle agentury AP pozůstalí střelci přáli, aby skončil v pekle a zemřel v bolestech a nazývali ho zbabělcem. Porota v procesu doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění, soud má verdikt vynést ve středu.
1. 11. 2022|

Na zbytek života sedí ve vězení 46 lidí, může přibýt další. Podmínečně zatím soudy pustily jediného doživotního vězně

Zatím nepravomocně vyřkl soud v pondělí první letošní doživotní trest vězení. Hrozí Jiřímu Dvořákovi, který by v případě potvrzení byl 47. doživotním vězněm v Česku. Mezi nimi jsou tři ženy, ostatní jsou muži. Většina z nich je ve vězení za vraždy, třetina již od 90. let. Jak ale ukazuje nedávná minulost, nemusí doživotní verdikt skutečně znamenat, že odsouzený věznici již nikdy neopustí. Mezi lety 2017 a 2021 se na svobodu dostali tři doživotní vězni, v jednom z těchto případů byl původní verdikt zrušen.
6. 9. 2022|

Albánský soud potvrdil doživotí pro vraha českých turistů. Odvolal se už před lety

Albánský nejvyšší soud potvrdil doživotní trest vězení pro Sokola Mjacaje, který v roce 2015 na severu země zavraždil dva české turisty. Nevyhověl tak odvolání, které Albánec podal bezmála před sedmi lety. Informovala o tom v úterý albánská média.
5. 7. 2022|

Trojice amatérů rozluštila vzkaz sériového vraha starý 51 let

Trojice amatérů rozluštila jeden ze záhadných vzkazů, který před 51 lety poslal americkému deníku San Francisco Chronicle sériový vrah zvaný Zvěrokruhový zabiják (Zodiac Killer). Informovala o tom americká média. Ve vzkazech tvrdil, že zabil 37 lidí, policie ho spojuje s pěti vraždami. Nově rozluštěný vzkaz ale zřejmě k odhalení vraha nepovede, píše americký tisk. Na dešifrování však čekají ještě dva vzkazy, z nichž jeden by mohl obsahovat vrahovo jméno.
12. 12. 2020|

Rusové dopadli sériového vraha. Uškrtil přes dvacet seniorek

V ruském Tatarstánu dopadli jednoho z nejhorších sériových vrahů novodobé historie. Policie podezírá osmatřicetiletého Radika Tagirova nejméně z 26 vražd. Vyšetřovatelé se domnívají, že jich mohlo být ještě více. Své oběti si vybíral mezi důchodkyněmi, které uškrtil a poté oloupil.
3. 12. 2020|

Největší sériový vrah v Německu si odsedí doživotí za vraždu 85 pacientů. Dal jim léky, pak je oživoval

Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel byl za vraždu 85 lidí odsouzen na doživotí. Dvaačtyřicetiletý muž, který je označován za největšího sériového vraha v dějinách Německa, se k necelé polovině z vražd přiznal a pozůstalým se omluvil. Högel si už odpykává doživotí za dvě vraždy. Loni byl nově obžalován v případu 98 lidí, dohromady mu tak byla přičítána vina za sto vražd.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 13:36|