TÉMA

Mette Frederiksenová

První munici v rámci české iniciativy by mohl Kyjev získat v červnu, uvedl Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu sešel v Bruselu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a premiérem Nizozemska Markem Ruttem. Jednali například o české muniční iniciativě a o způsobech, jak posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Setkání se uskutečnilo ještě před startem dvoudenního summitu Evropské rady, který začal večer. Na programu má ve středu situaci na Ukrajině a vztahy Unie s Tureckem a Libanonem a ve čtvrtek pak zejména konkurenceschopnost Evropské unie.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 22:48|

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:30|

Dánsko se chystá mohutně posílit svou obranu. Chce prodloužit i povinnou vojenskou službu

Dánská vláda věnovala Ukrajině celé své dělostřelectvo. Nová děla, ale i některé další nové stroje však dánským vojákům ještě nedorazily. Kabinet jejich nervozitu mírní plány na mohutné posílení obrany.
15. 3. 2024|

Summit EU schválil padesát miliard eur pro Kyjev a vyzval k urychlení dodávek munice

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie jednomyslně schválili balík finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na další čtyři roky, oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda maďarský premiér Viktor Orbán odvolá své veto z prosincové vrcholné schůzky. Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) je shoda dobrou zprávou také pro Česko, ukazuje schopnost EU dohodnout se i na velmi složitých otázkách. Summit také vyzval k urychlení dodávek munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 17:46|

Musíme obnovit své odhodlání. Ukrajina potřebuje munici, vyzval Fiala a další evropští lídři

Šéfové vlád pěti zemí Evropské unie, včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS), v otevřeném dopise vyzvali k další podpoře Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání plnohodnotné ruské invazi. Evropa by se podle nich neměla vzdát a měla by ještě zdvojnásobit společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil pětici evropských lídrů vděčnost. Nutnost dodávek munice pro Ukrajinu zdůraznil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který oznámil, že členské státy Evropské unie dohromady vyčleňují na vojenskou podporu Ukrajiny v letošním roce nejméně 21 miliard eur.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:44|

Do čela Dánska se postavil král Frederik X. Margrethe II. po 52 letech abdikovala

Dánská královna Margrethe II. v neděli abdikovala. Králem se stal její syn Frederik. Na trůn nastoupil poté, co se trůnu vzdala jeho matka. Třiaosmdesátiletá panovnice byla hlavou Dánska od roku 1972. Ohlášenou abdikaci podepsala na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 16:48|

Dánská královna v lednu abdikuje. Na trůnu strávila přes půl století

Dánská královna Margrethe II. odstoupí 14. ledna z trůnu, který předá svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi. Panovnice to oznámila v projevu přenášeném televizí. Třiaosmdesátiletá královna uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci.
31. 12. 2023|

Změní se rozložení sil ve vzduchu? Dodávky F-16 především upevní spojenectví Ukrajiny a Západu

Dlouhodobá snaha Ukrajinců o zisk amerických stíhaček F-16 dospěla ke zdárnému konci. Nizozemsko a Dánsko se v neděli zavázaly k jejich dodání, což může ve válečném konfliktu výrazně změnit rozložení sil ve vzduchu, kde mají Rusové jednoznačnou převahu. O tom, zda budou mít stíhačky západní provenience výrazný vliv na celkový průběh války, ovšem analytici pochybují. Dodávky stíhaček ale na desítky let upevní spojenectví Ukrajiny se Západem.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:03|

Dánsko kvůli pálení koránu z bezpečnostních důvodů zpřísní ochranu hranic

Dánská policie kvůli nedávnému pálení koránu zpřísní kontrolu dánských hranic. S odvoláním na prohlášení dánského ministerstva spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters. Odpůrci islámu v Dánsku a Švédsku v posledních měsících zapálili a poškodili několik výtisků svaté knihy muslimů koránu, což vyvolalo pobouření v muslimských zemích a diplomatické napětí.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 10:38|

Dánsko a Švédsko řeší, jak zakázat protesty spojené s pálením koránu. Bojí se o bezpečnost

Dvojice mužů v pondělí spálila korán před švédským parlamentem ve Stockholmu. Dánská vláda předtím oznámila, že prozkoumá právní cesty, jak za určitých okolností zastavit protesty zahrnující pálení svatých textů, napsal list The Guardian s odkazem na kabinet premiérky Mette Frederiksenové. Podle Kodaně podobné protesty nahrávají extremistům a mohou mít pro Dánsko „významné negativní důsledky“. Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan o víkendu vyzval Švédsko a Dánsko, aby podnikly konkrétní kroky a zabránily dalším případům pálení koránu, které letos vyvolaly v muslimském světě velké pobouření.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 21:35|

Stoltenberg bude pokračovat v čele NATO, členské země se neshodly na jeho nástupci

Velvyslanci při Severoatlantické alianci formálně schválili prodloužení funkčního období generálního tajemníka Jense Stoltenberga do září 2024. Podle agentury Reuters se Aliance rozhodla zůstat u zkušeného lídra v době, kdy na jejím prahu zuří válka, místo toho, aby se snažila dohodnout na jeho nástupci.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 21:41|

Prezident Pavel navštívil Dánsko, na summitu varoval před Ruskem a Čínou

Demokratický svět má šanci uspět pouze tehdy, když bude vystupovat jednotně; musí být silnější než jeho rivalové, řekl během Kodaňského summitu pro demokracii český prezident Petr Pavel. Varoval před Čínou, která je podle něj pro země vyznávající demokratické hodnoty a ochranu lidských práv v dlouhodobém horizontu nebezpečnějším soupeřem než Rusko. Zároveň ale upozornil, že pokud by Moskva ovládla Ukrajinu, bude chtít postupovat dál.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 17:48|

Levicový blok si v dánském parlamentu udrží těsnou většinu

Dánský levicový blok v čele se sociálními demokraty premiérky Mette Frederiksenové si po úterních volbách udrží v parlamentu těsnou většinu. Sociální demokraté získali 27,5 procenta hlasů, což je podle agentury Reuters jejich nejlepší výsledek za posledních více než dvacet let. I přes zřejmé volební vítězství Frederiksenová podala demisi do rukou královny Margarethe II., aby mohla sestavit novou, širší koalici.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 11:58|

V Dánsku se konají předčasné parlamentní volby. Premiérka chce politickou jednotu

Dánové v úterý hlasují v předčasných parlamentních volbách, které by mohly vést ke vzniku širší koalice tvořené středolevými a středopravými politickými stranami. Volební místnosti se otevřely v 8 hodin ráno, uzavřeny budou o dvanáct hodin později.
1. 11. 2022|

Česko se připravuje na první summit Evropského politického společenství. Přijede přes čtyřicet delegací

Pražský hrad se připravuje na čtvrteční summit Evropského politického společenství. Na jednání, které bude předcházet pátečnímu neformálnímu zasedání Evropské rady, byli pozváni zástupci 44 zemí. Tématy budou bezpečnost a mír, energetika, klima a ekonomická situace.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 19:57|

Švédská hlídka objevila už čtvrtý únik plynu na poškozených plynovodech Nord Stream

Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Informoval o tom švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčí pobřežní stráže. Evropští politici stále častěji mluví o tom, že za podmořskými výbuchy, které plynovody poškodily, stojí úmyslné útoky. Rusko ale svoji vinu odmítá a naopak obviňuje Spojené státy. Prezident Vladimir Putin označil poškození plynovodů za „akt mezinárodního terorismu“. Tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že vše naznačuje tomu, že šlo o sabotáž.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 22:29|

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů, sdělil Biden

Spojené státy poskytnou Ukrajině na obranu před ruskou agresí další balík vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (cca 18 miliard korun). Německá vláda chce nepřímo umožnit dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu ze Slovinska. To má na Ukrajinu poslat větší počet tanků T-72 a jako náhradu za ně dostat od Německa pancéřové vozy Marder a kolové obrněnce Fuchs. V Kyjevě také slíbili vojenskou pomoc španělský premiér Pedro Sánchez a dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová. Velká Británie rozšiřuje protiruské sankce.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:35|

Pandemie ve světě: Rakousko zpřísní pravidla na hranicích, Dánsko uzavře divadla a kina

Rakousko kvůli šíření koronavirové varianty omikron od pondělí zpřísní pravidla na hranicích. Dánsko nařídí uzavření kin a divadel. Švýcarsko ztíží život neočkovaným. Francie zkrátí lhůtu pro přeočkování, chystá také zpřísnění covid pasů. Další italské regiony zpřísní restrikce. Británie hlásí rekord nakažených. Irsko od neděle zpřísní pandemická opatření. Americký prezident Joe Biden kvůli omikronu varoval neočkované před zimou plnou nemocí a smrti.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 21:50|

Dánsko bude posílat žadatele o azyl i mimo EU. Kritické jsou lidskoprávní organizace, Kodaň se brání

Dánský parlament schválil návrh zákona, který umožní posílat žadatele o azyl do třetích zemí, a to i mimo evropský kontinent. Proti předloze protestovaly organizace na ochranu lidských práv. Právo na azyl se podle nich může ocitnout v ohrožení. Znepokojení vyjádřila také Evropská komise. Kodaň tvrdí, že opatření bude humánnější než dosavadní postupy.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 13:17|

Babiš jednal v Izraeli o možnosti zapojit se do vývoje vakcín nové generace

Premiér Andrej Babiš (ANO) probral při čtvrteční návštěvě Izraele s premiérem Benjaminem Netanjahuem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se na místě připojil, izraelské zkušenosti s očkováním. Ocenil, že Izrael je na cestě stát se první zemí, kde lidé budou moci začít žít tak, jak byli dříve zvyklí. Poděkoval i za pět tisíc dávek vakcíny Moderny, které Česko od Izraele dostalo darem.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 21:40|

Sever Evropy ovládne levice. Budoucí dánská vláda chce závazně snižovat emise a přestat drasticky šetřit

Šéfka dánské sociální demokracie Mette Frederiksenová oznámila, že se dohodla s dalšími třemi stranami z levice a z levého středu na vytvoření vlády. Stalo se tak tři týdny po volbách. Sociální demokraté už letos zformovali nové vlády i ve Finsku a Švédsku, připomněla agentura Reuters.
26. 6. 2019|

Sociální demokracie v Dánsku zčásti přijala politiku nacionalistů a slaví triumf, protiimigrační strana propadla

Dánské parlamentní volby vyhráli opoziční sociální demokraté předsedkyně Mette Frederiksenové. Jednačtyřicetiletá politička by se mohla stát nejmladší předsedkyní vlády v historii státu. Současný premiér Lars Lökke Rasmussen už podal rezignaci. Velké volební ztráty zaznamenala protiimigrační Dánská lidová strana. Dánsko je po Švédsku a Finsku za poslední rok už třetí severskou zemí, kde se voliči přiklonili k levici.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 08:54|