TÉMA

Margrethe II.

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:30|

Do čela Dánska se postavil král Frederik X. Margrethe II. po 52 letech abdikovala

Dánská královna Margrethe II. v neděli abdikovala. Králem se stal její syn Frederik. Na trůn nastoupil poté, co se trůnu vzdala jeho matka. Třiaosmdesátiletá panovnice byla hlavou Dánska od roku 1972. Ohlášenou abdikaci podepsala na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 16:48|

Smrt „zaliata do skla“. Skleněný sarkofág pro královnu je možné vidět jen ve filmu

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský dostal před několika lety zakázku, na jakou si dosud nikdo z jeho oboru netroufl: vytvořit skleněný sarkofág pro dánskou královnu. Jeho potýkání se s umělecky i technologicky náročným dílem sledoval režisér Pavel Štingl s kameramanem Miroslavem Jankem. Sběrný dokument Sarkofág pro královnu promítá od 6. června Uměleckoprůmyslové museum při speciálních projekcích, doplněných o přednášky Lhotského.
5. 6. 2019|