TÉMA

Borovice

Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:59|

S obnovou Masarykova lesa v Izraeli už potřetí pomáhali brněnští studenti

Izraelští lesníci řeší problém s borovicemi. Populární dřevina trpí v subtropickém klimatu suchem a požáry. Se změnou druhové skladby tamních lesů pomáhali v prosinci studenti brněnské Mendelovy univerzity. Už potřetí dorazili do Masarykova lesa, který připomíná prvního československého prezidenta.
26. 12. 2022|

Sucho ničí borovice. Jejich kořeny nedosáhnou k vodě

Sucho a škůdci likvidují nejen smrky, ale i borovice. Nejvážnější situace je podle Lesů České republiky ve středních Čechách. Ohrožené jsou hlavně starší porosty, kterých je v Polabí většina. Škody hlásí také soukromí vlastníci.
13. 7. 2019|

Jako kdyby vyschlo dva tisíce fotbalových hřišť. V Polabí odumírají borové lesy

V Polabí ve velkém usychají borové lesy. Státní podnik Lesy ČR téměř na třech tisících hektarech eviduje 111 tisíc metrů krychlových souší, což je zhruba srovnatelné s počtem stromů. Na metr krychlový se počítá jeden strom.
5. 6. 2019|