TÉMA

Normandie

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Úřady ve Francii pátrají po zastřelených vojácích wehrmachtu. Čin po letech prozradil poslední odbojář

Specializované týmy pátrají ve francouzském středohoří po ostatcích pětatřiceti německých vojáků. Ke konci druhé světové války je tam postříleli francouzští odbojáři, k činu se navíc přiznal poslední žijící člen této skupiny. Pátrání dozorují i členové německé komise pro válečné hroby.
27. 8. 2023|

Známý herec, neznámý voják. Výstava v Normandii přibližuje život francouzského herce Gabina

Výstava v Normandii zachycuje jednu z největších hvězd francouzské kinematografie Jeana Gabina v nezvyklé roli – ve vojenské uniformě. Herec proslulý mužnými charakterními rolemi se osobně podílel na osvobozování Francie a porážce třetí říše. Tato část jeho života zůstávala dlouho veřejnosti neznámá.
24. 8. 2023|

Opatství Mont-Saint-Michel začali stavět před tisíci lety. Dnes ho navštíví tři miliony lidí ročně

Před tisíci lety byl položen základní kámen opatství Mont-Saint-Michel ve francouzské Normandii. Dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst na celém světě. K památce, která je od roku 1979 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se každý rok vypraví na tři miliony lidí.
19. 8. 2023|

Muzeum vylodění spojenců v Normandii ohrožuje stoupající hladina moře

Francouzskou Normandii znepokojují důsledky klimatických změn. Podle odborníků může moře zaplavit v příštích letech část pobřeží. Velké obavy panují zejména v muzeu, které připomíná vylodění spojenců v roce 1944. Úřady dokonce začaly uvažovat o jeho přemístění, což se nelíbí příbuzným padlých vojáků.
19. 6. 2023|

Malé město v Normandii se těší stabilním cenám energií. Úspěšně vsadilo na slunce

Malaunay, malé město v Normandii, si dokáže vyrobit vlastní energii a je příkladem cesty k energetické nezávislosti. Pozoruhodný projekt, který vznikl před sedmi lety, zaručuje obyvatelům obce stejné ceny a energetickou stabilitu. Slouží jako jistota v době, kdy francouzská vláda připravuje zemi na možné lednové výpadky proudu.
29. 12. 2022|

Irští přepravci se plaví rovnou do Cherbourgu. Vyhýbají se tak zdlouhavým celním procedurám v Anglii

Ani půl roku od brexitu neproudí zboží mezi Velkou Británií a Evropskou unií hladce. Na nutnosti potíže vyřešit se v Londýně shodla i německá kancléřka s britským premiérem. Některým městům přitom komplikace v obchodní výměně pomohly. Vzrostl třeba význam donedávna opomíjeného francouzského přístavu Cherbourg.
4. 7. 2021|

Na výročí vylodění Spojenců se v Normandii otevřel nový britský památník

Na francouzském pobřeží ve vesnici Ver-sur-Mer se na 77. výročí vylodění vojsk v Normandii slavnostně otevřel nový britský památník obětem padlým v roce 1944 při této operaci. Nedělní akce se uskutečnila za hudebního doprovodu dudáků a přeletu francouzské akrobatické letky Patrouille de France. Památník otevřela francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, píše agentura AFP.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 20:08|

Obyvatelé velkých francouzských měst vyjedou na venkov. Čeká je nedůvěra místních

Obyvatelé atraktivních destinací ve Francii se obávají hromadných příjezdů obyvatel velkých měst. V zemi totiž začalo čtyřdenní volno. Vláda navíc začala uvolňovat třetí celostátní uzávěru.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 19:30|

Cannes po epidemii znovu ožívá. Většina Francie ale čeká pouze domácí turisty

Pětaosmdesát procent Francouzů hodlá strávit dovolenou ve své zemi. Letoviska na Azurovém pobřeží se rychle zaplňují. Oblasti, do kterých ročně míří také stovky tisíc Čechů, se ale letos kvůli pandemii připravují zejména na domácí klientelu.
6. 7. 2020|

Turistický ruch v Normandii stagnuje. Majitelé podniků vyhlíží otevření hranic

Francie čeká na otevření hranic, od pondělí by měl stát zrušit řadu protikoronavirových omezení, zejména v rámci schengenského prostoru. Klíčové to bude pro cestovní ruch, který tvoří osm procent francouzského hrubého domácího produktu. Turismus je důležitý také pro regiony, například Normandii.
14. 6. 2020|

Výtěžek dražby Asterixe míří k francouzským lékařům

V přepočtu přes milion korun vynesla dražba pěti originálních komiksových listů francouzského ilustrátora Alberta Uderza, tvůrce světově proslulé postavy Asterixe. Výtěžek putuje do pařížských nemocnic. Je to další z řady akcí na pomoc francouzským zdravotníkům, kteří čelí koronaviru.
26. 5. 2020|

Archeologové našli vrak bitevní lodě Nevada. Nedokázaly ji potopit nálety, atomové pumy ani kamikadze

Američtí podvodní archeologové oznámili, že asi 120 kilometrů od pobřeží Havaje našli vrak bitevní lodě USS Nevada – jednoho z nejslavnějších vojenských plavidel v dějinách Spojených států. Odolala útoku na Pearl Harbor, náletům pilotů kamikadze i testům atomových bomb v atolu Bikini.
14. 5. 2020|

Před 75 lety složila Evropa zbraně. Dvakrát podepsaná kapitulace ale poukázala na novou prohlubující se propast

„Včera ve dvě hodiny 41 minut ráno podepsal na velitelství generál Jodl –⁠ zástupce německého vrchního velení a velkoadmirála Dönitze, jmenované hlavy německého státu –⁠ akt bezpodmínečné kapitulace všech německých pozemních, námořních a leteckých sil v Evropě.“ Těmito slovy před 75 lety oznámil národu evropský konec dosud nejkrvavějšího konfliktu britský předseda vlády Winston Churchill. Stalin však  ještě neslavil.
8. 5. 2020|

Dvojnásobné obavy francouzských rybářů. Lov u britských břehů po brexitu vázne

Aktuální problémy mají kvůli změnám po brexitu především francouzští rybáři, protože nemohou v těchto dnech vyrazit na lov do vod ostrova Guernsey. Třicet procent jejich úlovků pochází právě z těchto britských pobřežních vod.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 20:08|

Půjdou do Evropy, reagoval Trump na americké obavy z útěku zadržených teroristů v Sýrii

Turecká ofenziva proti Kurdům v severní Sýrii vyvolává mezi americkými představiteli obavy, že někteří z tisíců zadržovaných teroristů organizace Islámský stát by mohli chaosu kolem turecké ofenzivy využít k útěku z vazby. Informuje o tom agentura Reuters či televize CNN. Prezident Donald Trump to odmítl s tím, že zadržení bojovníci uprchnou do Evropy. Na adresu Kurdů, kteří mezinárodní koalici v čele s USA pomohli IS porazit, uvedl, že bojují o své vlastní území. Myslí si také, že nepomáhali v boji proti nacistickému Německu.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 11:35|

Těla francouzských delfínů jsou plná chemikálií a rtuti, popsali vědci

Delfíni žijící v Lamanšském průlivu jsou vystaveni směsici chemických látek, které se usazují v jejich tělech. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnili vědci po analýze vzorků z více než osmi desítek delfínů skákavých, informovala agentura AFP. V tělech mořských savců žijících u francouzského pobřeží se našla především zvýšená hladina rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB).
14. 9. 2019|

Solární silnice nikam nevedou. Jsou drahé a nic nevydrží, ukazuje příklad z Francie

Roku 2016 představila Francie ambiciózní plán postavit tisíc kilometrů „solární dálnice“, jejíž povrch měl být tvořený fotovoltaickými panely. Autoři tohoto projektu věřili, že bude schopný zásobovat energií asi pět milionů domů. Aby realizovatelnost vyhodnotili, postavili před třemi roky v Normandii kilometrový koncept. Nyní byla vyhodnocena jeho úspěšnost – byl označený jako selhání.
27. 8. 2019|

Zapomenutá invaze. Před 75 lety se spojenci vylodili v Provence

Pět tisíc parašutistů z oblohy, sto padesát tisíc vojáků z moře. Před pětasedmdesáti lety spojenecké síly uskutečnily invazi do jihofrancouzské Provence. I když šlo o operaci menší než Overlord, během níž se o dva měsíce dříve vylodila vojska v Normandii, sehrála operace Dragoon klíčovou roli v osvobozování Francie a Evropy od nacistického Německa. Ve stínu Dne D se na ni ale často zapomíná.
15. 8. 2019|

Láska, která nevyprchala ani po 75 letech odloučení. Americký veterán objal svou francouzskou přítelkyni

Na plážích Normandie se před 75 lety psala historie. Mladý americký voják Kara Troy Robins se v té době ve Francii zamiloval do místní krásky. Poté, co je odtrhly válečné události, prožili oba spokojené životy. Ani jeden ale nezapomněl. Až teď se s pomocí novinářů znovu setkali.
11. 6. 2019|

Rytíři nebes. Národní muzeum připomíná československé letce RAF

Svět si 6. června připomněl Den D, jednu z nejdůležitějších válečných operací druhé světové války. Na vylodění spojeneckých sil v Normandii před pětasedmdesáti lety se podíleli i českoslovenští piloti. Právě jim je věnována výstava Rytíři nebes, kterou u příležitosti výročí zahájilo Národní muzeum v Praze.
8. 6. 2019|

Československé vojáky, kteří obléhali Dunkerque, připomíná v Normandii pamětní deska

Zástupci Plzně a českého velvyslanectví ve Francii odhalili v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě. Ta byla během vylodění spojenců před 75 lety součástí britských vojsk a zasloužila se o obléhání města Dunkerque. Deska je umístěna v Muzeu vylodění v Arromanches.
7. 6. 2019|

Světoví lídři oslavili v Normandii hrdiny Dne D. Macron vzpomněl i československé vojáky

Váleční veteráni a světoví politici si v Normandii připomněli 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Oslavy zahájili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová, v obci Ver-sur-Mer se účastnili položení základního kamene budoucího britského památníku. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa aktéři vylodění v Normandii „získali zpět toto území pro civilizaci“. Francouzský prezident později na vojenském hřbitově v Colleville-sur-Mer připomněl i československé vojáky, kteří se operace Overlord 6. června 1944 účastnili.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 19:12|

OBRAZEM: Bez Dne D svět mohl vypadat jinak. Před 75 lety se Spojenci vylodili v Normandii

Jedna z největších vojenských operací v historii nazvaná příznačně Den D zásadně přispěla k porážce nacistického Německa. Před 75 lety bylo na pěti plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků. Americký a kanadský národní archiv poskytl k výročí této operace unikátní fotografie.
6. 6. 2019|