TÉMA

Tygr

Biologové rozkryli centrum pytlačení a pašování tygrů

Bangladéš je dlouhodobě hlavním centrem pytláctví a pašování ohrožených tygrů. Nic na tom nezměnil ani mimořádně  krvavý zásah tamních úřadů vůči pytlákům před sedmi lety. Dnes je nelegální obchod s tygry a částmi jejich těl ještě silnější a dosahuje miliardových zisků. Bangladéšská vláda přitom problém zpochybňuje.
31. 7. 2023|

Tygřice Charlota se po několikaměsíčním pobytu v zoo Hodonín stěhuje do Německa

Zoo Hodonín ve středu opustila samice bílého tygra Charlota. Mezinárodní nevládní organizace na ochranu zvířat Four Paws ji převeze do svého záchranného centra pro volně žijící zvířata v Německu. Tygřice je po několikaměsíčním pobytu v hodonínské zoo ve velmi dobrém fyzickém i psychickém stavu a zvládne kontakt s dalšími tygry, ujistil ředitel zahrady Martin Krug. Tygřice byla loni zabavena z nelegálního chovu.
26. 7. 2023|

Majestátní a vyrovnaní. Vědci popsali základní škály tygřích vlastností

Literatura i mytologie tygry ráda vykresluje jako lstivé bestie, které nepřátele porážejí nejen svou silou, ale také mazaností. Nový výzkum teď naznačuje, že to není výmysl, protože vědci identifikovali dva základní aspekty tygřích osobností – majestátnost a vyrovnanost.
6. 4. 2023|

Největší lvi na Zemi žili na území dnešní Ukrajiny, ukázala studie

V pravěku se pláněmi na místě dnešního města Sambir na západní Ukrajině proháněli vůbec největší lvi, jací na naší planetě kdy žili. Podle nové studie to dokonce mohly být vůbec největší kočkovité šelmy v dějinách.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 13:09|

Znovuotevřené hranice nahrávají pašerákům vzácných druhů, případů přibývá

Znovuotevření hranic po covidových restrikcích má i odvrácenou stránku – opět kvete pašování vzácných rostlin a živočichů pod ochranou úmluvy CITES. Jen na pražském letišti zaznamenali celníci do konce srpna 59 případů, což je stejně jako za celý loňský rok.
23. 9. 2022|

Na Slovensku běhá tygr. Utekl z ukrajinské zoo

V blízkosti vesnice Ulič na východě Slovenska se pohybuje tygr. Na svém webu to napsal slovenský list Nový čas s odvoláním na místní úřad, podle kterého šelma utekla ze zoologické zahrady na Ukrajině. Informaci potvrdila i slovenská policie.
4. 9. 2022|

Pandy už nejsou ohrožené. Čína oznámila, že ochranná opatření zabrala

Čínské úřady oznámily, že pandy velké už nejsou ohrožené. Po desetiletích intenzivních snah o jejich záchranu se populace těchto savců ve volné přírodě zvýšila na 1800 kusů.
11. 7. 2021|

Tygří moč proti divočákům na jihu Čech zabírá, můžou si na ni ale zvyknout

V Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic se podařilo dostat přemnožené divočáky z obce. Předtím běhali přímo mezi rodinnými domy. Odradila je až uměle vyrobená tygří moč, kterou radnice nastříkala na ploty. Zvířata si ale na odpuzovač mohou časem zvyknout.
11. 1. 2020|

Velký tygří cestovatel. Indičtí vědci popsali rekordní cestu

Indičtí vědci zaznamenali dosud nejdelší pochod tygra ve své zemi. Dvouapůlletý samec, jehož sledovali, ušel za pět měsíců asi 1300 kilometrů. Podle odborníků zřejmě hledal kořist, vlastní revír či samici. Informaci přinesl zpravodajský web BBC.
3. 12. 2019|

Vesnice na jihu Čech plaší divočáky tygří močí. Pach predátorů možná zavane ještě dál

Jihočeský Boršov nad Vltavou se brání proti přemnoženým divokým prasatům umělou tygří močí. Od té doby, co ji tam radnice nechala nastříkat na ploty, se zvířata ve vesnici už neukázala. O svérázné řešení se teď zajímají i další obce.
25. 11. 2019|

Liberecká zoo dostala dvě zabavené bílé tygřice. Se slavným chovem chce ale skončit

Dvě samice bílých tygrů, které zabavila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) soukromému chovateli, protože k nim neměl požadovanou dokumentaci, našly dočasný azyl v liberecké zoo. Ta je chovem bílých tygrů proslulá. Šelmy se dokonce staly symbolem místního hokejového klubu. Přesto chce zoo s jejich chovem skončit.
30. 8. 2019|

V Indii sčítali tygry. Je jich téměř dvakrát víc než před deseti lety

Množství tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšilo a dosáhlo téměř tří tisíc. Výsledky loňského sčítání oznámil v pondělí na tiskové konferenci indický premiér Naréndra Módí. Připomněl zároveň, že před 15 lety v zemi žilo jen kolem čtrnácti set těchto zvířat. Indie nyní představuje jednu z nejbezpečnějších oblastí pro tyto ohrožené kočkovité šelmy na světě, uvedl předseda vlády.
29. 7. 2019|

Třikrát vinen, zaznělo v kauze zabíjení tygrů. Preparátor dostal tři roky vězení, Berousek podmínku

Tři roky za mřížemi hrozí preparátorovi Miloši Hrozínkovi obžalovanému v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Nepodmíněný trest pro něj a podmínky pro majitele několika zooparků Ludvíka Berouska a odběratele produktů z tygřích těl Xuan Vu Lea vyřkl českolipský okresní soud. Verdikt ale zatím není pravomocný, všichni obžalovaní si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
4. 6. 2019|