TÉMA

Království

Do čela Dánska se postavil král Frederik X. Margrethe II. po 52 letech abdikovala

Dánská královna Margrethe II. v neděli abdikovala. Králem se stal její syn Frederik. Na trůn nastoupil poté, co se trůnu vzdala jeho matka. Třiaosmdesátiletá panovnice byla hlavou Dánska od roku 1972. Ohlášenou abdikaci podepsala na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 16:48|

Čepice z medvědí kůže a červené uniformy. Královská garda navazuje na přerušenou tradici

Slavnostní výměna stráží, kterým předává královna Alžběta II. odpovědnost za Buckinghamský palác, byla přerušena kvůli pandemii koronavairu v březnu 2020. Turisté a fanoušci se v pondělí dočkali návratu k tradici a po osmnácti měsících mohli znovu spatřit slavnostní ceremoniál královské gardy, při které nemohly chybět červené uniformy, armádní kapela a typické chlupaté pokrývky hlavy z pravé medvědí kůže.
25. 8. 2021|

Řecký diktátor, který se za války postavil silnějším Italům. Před 80 lety zemřel Ioannis Metaxas

Přesně před 80 lety – 29. ledna 1941 – zemřel Ioannis Metaxas. Řecký diktátor během své čtyři roky trvající vlády masově pronásledoval politické oponenty, budoval policejní stát a uplatňoval tvrdou cenzuru. Na druhou stranu se však nekompromisně postavil Mussoliniho Itálii, za což ho Řekové dodnes oslavují.
29. 1. 2021|

Šéfové Bílého domu se mění, ale královna zůstává. Alžběta II. se setkala s 13 americkými prezidenty

Návštěva prezidenta USA ve Spojeném království má vždy velký význam a to stejné platí i opačně. Obě země mluví o svém partnerství jako o „speciálním“, což je dáno historickými vazbami. Zatímco funkční období amerického prezidenta je omezeno maximálně na osm let, doba panování britské královny lhůtu nemá. Není tak divu, že na oficiálních fotografiích obou státníků se vždy mění jen mužská tvář.
4. 6. 2019|