TÉMA

Úřad pro civilní letectví

Boeingy 737 MAX 9 stahují po nehodě s dírou v trupu i další aerolinky, hlavně v USA

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem, pod drobnohledem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters. Narušení provozu se dle serveru BBC News týká především USA.
7. 1. 2024|

V Plzni vzniká dron, který pomůže při požárech. Zatím ale nesmí shazovat zhášecí patrony

Plzeňští dronaři, kteří pomáhají při zásazích hasičům a policistům, vyvíjejí spolu s ČVUT nový bezpilotní stroj, který by měl zjednodušit práci zejména hasičům. Bude umět shazovat na požár zhášecí patrony. Zatím se ale technici potýkají s problémem v legislativě, drony v Česku nemohou nic shazovat. Šéf vývoje připustil, že o tom Plzeň jedná již několik let s Úřadem pro civilní letectví. Věří, že nakonec bude moci nový typ dronu hasičům pomáhat.
17. 1. 2023|

V USA nesměla kvůli závadě na varovném systému několik hodin vzlétat letadla

Americký Úřad pro civilní letectví zrušil zákaz odletů ze všech letišť v USA, který předtím zavedl kvůli závadě na varovném systému pro piloty. Kvůli zákazu nabralo zpoždění více než sedm tisíc letadel a více než tisíc letů muselo být zrušeno. Bílý dům uvedl, že zatím nejsou žádné náznaky svědčící o kybernetickém útoku. Letiště v Atlantě a Newarku i dalších oblastech už začala obnovovat lety.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 15:00|

Saúdská Arábie otevřela vzdušný prostor všem dopravcům. Podle USA se to týká i letů z Izraele

Saúdská Arábie se rozhodla otevřít svůj vzdušný prostor všem leteckým dopravcům, kteří splňují podmínky pro přelety. S odkazem na prohlášení saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví (GACA) o tom informuje agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden, který v pátek odletí z Izraele přímo do saúdskoarabské Džiddy, krok Rijádu uvítal. Podle bezpečnostního poradce Bílého domu se rozhodnutí vztahuje i na lety z Izraele.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 06:02|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

Přes 18 tisíc dronů má povinnou registraci, na trhu nyní bodují menší bezpilotní letouny

Do vánočních svátků stihlo povinnou registraci přes 18 tisíc provozovatelů a pilotů dronů. ČT to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Zájem o bezpilotní letouny letos stoupl podle oslovených e-shopů několikanásobně. Nejvíce kupovali zákazníci lehčí stroje do 250 gramů.
29. 12. 2020|

Vzhůru do oblak, ale jen s registrací. Většinu dronů čeká od silvestra evidence

Od začátku nového roku budou drony nad Českem létat podle nových, celounijních pravidel, a padesát tisíc jejich provozovatelů a majitelů se musí k 31. prosinci registrovat u Úřadu pro civilní letectví. Přihláška se týká strojů s hmotností nad čtvrt kilo a také všech, které jsou vybavené kamerou.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 16:39|

Hledají lidi, dokumentují nehody či pomáhají při orientaci. Drony našly uplatnění u policie i hasičů

Záchranáři, policisté, hasiči, vojáci i další složky stále častěji při práci spoléhají na moderní technologie. Mezi prostředky, které se stávají běžnou součástí vybavení, patří drony. Slouží třeba k orientaci v terénu, vyhledávání lidí nebo dokumentaci dopravních nehod.
13. 7. 2020|

Na uzavřené ranveji v Ruzyni přistál rakouský letoun, nereagoval na výzvy

Dramatickou situaci museli v úterý večer řešit dispečeři na pražském letišti. Bez povolení tam přistál malý sportovní letoun s rakouskou registrací. Pilot nekomunikoval s věží a přistál na ranveji, která je kvůli rekonstrukci uzavřena. Vše se nakonec obešlo bez komplikací. Událost vyšetřuje Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod a policie.
27. 5. 2020|

Každý dron bude mít svou „espézetku“. Kdo stroj nenahlásí, dostane vysokou pokutu, plánuje ministerstvo

Drony používané komerčně již dnes musí mít „registrační značku“ – totiž štítek s imatrikulací a také kontaktem na majitele. Podle návrhu, který připravilo ministerstvo dopravy, ji brzy budou muset mít úplně všechny drony. Za provoz neregistrovaného stroje potom bude hrozit až pětimilionová pokuta. Zároveň novela ministra Kremlíka (za ANO) počítá i s bedlivějším dohledem na provoz dronů.
4. 11. 2019|

Kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem zahájil úřad správní řízení

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zahájil správní řízení kvůli srpnovému letu společnosti Smartwings s porouchaným motorem. Vedle toho úřad pokračuje v dalším šetření, uvedl bez dalších podrobností mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Není tak zatím zřejmé, zda je řízení vedeno proti dopravci, nebo někomu z posádky. Letecká společnost informaci nekomentovala.
4. 10. 2019|

Provozovatelé dronů budou muset své stroje registrovat od července 2020

Od prvního července příštího roku bude nutné evidovat drony v elektronickém systému. Registrace bude obsahovat základní údaje o provozovateli a o technických parametrech stroje. Pokud policie chytí neevidovaný dron, bude majiteli hrozit pokuta až do výše pěti milionů korun. Nová legislativa stanoví i minimální věk pilota: 16 let.
18. 9. 2019|

Let s jedním motorem byl chyba posádky, ukázalo šetření aerolinek

Let společnosti Smartwings s porouchaným motorem byl podle interního šetření dopravce pochybením posádky. Vyplývá to z podkladů, které firma minulý týden předala leteckému úřadu. Společnost Smartwings krátce po události jakékoliv pochybení odmítala, později uvedla, že nešlo o systémovou chybu. Letecký úřad zatím k žádnému výsledku ve svém šetření nedospěl, v minulých týdnech označil postup posádky za nestandardní.
12. 9. 2019|

Řízení letového provozu už má podklady k analýze letu Smartwings s jediným funkčním motorem

Řízení letového provozu (ŘLP) už má pro vyšetřovatele připravené kompletní podklady k analýze letu společnosti Smartwings, při kterém minulý čtvrtek piloti absolvovali cestu z Řecka do Prahy s jediným funkčním motorem. Dokument zahrnuje především přepis nahrávek komunikace dispečerů s posádkou. Aerolinky pak svoje podklady musí dodat nejpozději do příštího pátku.
30. 8. 2019|

Úřad žádá po Smartwings vysvětlení kvůli letu s nefunkčním motorem. Prozkoumá i černou skříňku

Úřad pro civilní letectví zaslal společnosti Smartwings žádost o podání vysvětlení k letu s jedním nefungujícím motorem, České televizi to potvrdil mluvčí úřadu. K incidentu došlo minulý týden ve čtvrtek při cestě z Řecka do Prahy. Úřad chce po společnosti záznam o letu. První výsledky šetření budou známy nejspíš příští týden.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 20:05|

Utajovaný let s jedním motorem vyvolal údiv. Úřady chtějí po Smartwings podrobnosti

České Řízení letového provozu kritizuje společnost Smartwings za incident z minulého týdne, kdy její stroj letěl jen s jedním funkčním motorem přes půl Evropy. Pilot dispečery v některých zemích nejspíš o výpadku detailně neinformoval. Podle úřadu šlo přitom o závažný technický problém, jehož zatajením mohla být ohrožena bezpečnost provozu v rozsáhlé části vzdušného prostoru Evropy. K incidentu se vyjádřila už i evropská agentura pro bezpečnost letectví – ta připouští, že požadavek na co nejrychlejší přistání není striktní.
27. 8. 2019|

Nad Egejským mořem vypadl motor, ale Smartwings doletěly až do Prahy. Teď případ šetří úřady

Let Boeingu 737 letecké společnosti Smartwings, který ve čtvrtek absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy s jediným funkčním motorem, šetří Úřad pro civilní letectví. Podle úřadu je postup, kdy letadlo doletělo i přes závadu do cíle, nestandardní. Obvykle letadla v případě výpadku motoru nouzově přistávají na nejbližším letišti. ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký. Společnost Smartwings porušení bezpečnostních předpisů odmítla.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 19:59|

Paragraf v povětří. Drony budou muset splňovat nová pravidla, dostanou svou verzi „espézetky“

K větší bezpečnosti při používání dronů by měla přispět nová evropská pravidla. Laici s letouny dosud bez povolení létají i nad velká shromáždění nebo různé nehody, a to může být nebezpečné například pro záchranáře. Nově drony dostanou vlastní identifikační kód a jejich piloti se budou muset registrovat.
17. 8. 2019|

Jihočeské letiště má nový terminál, plný provoz zahájí do konce roku 2020

Jihočeské letiště v Plané u Českých Budějovic má nový terminál pro cestující, světelnou navigaci i radionavigaci. Skončila tak druhá část modernizace, která začala v roce 2015 a stála 646,7 milionu korun. Kraj a město do letiště již investovaly přes miliardu. Letiště je od 26. června ve zkušebním provozu, plný provoz by měl začít koncem roku 2020, uvedli zástupci kraje.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 18:31|

Nad demonstranty na Letné létaly nepovolené drony. Šesti lidem hrozí až pětimilionová pokuta

Nad nedělní demonstrací na Letenské pláni v Praze létalo neoprávněně několik dronů. Řídilo je podle policie šest osob, kterým může hrozit až pětimilionová pokuta. Případy bude řešit Úřad pro civilní letectví. Povolení měly jen dva stroje nad stadionem.
24. 6. 2019|

Nad Hradem přelétají desítky dronů ročně, i když se to nesmí. Padají desetitisícové pokuty

Bezletovou zónu nad Pražským hradem nejčastěji narušují zahraniční návštěvníci s drony. České televizi to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Loni úřad uložil 32 pokut, z toho 26 bylo právě za přelety nad Hradem. Piloti dronů za to museli zaplatit desetitisícové pokuty.
8. 6. 2019|