TÉMA

New Jersey

Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|

New York zasáhly po silných deštích bleskové záplavy

Americký New York po silných deštích zasáhly bleskové záplavy, voda zalila ulice i některé stanice metra a způsobila chaos v dopravě. Starosta osmimilionového velkoměsta Eric Adams vyzval obyvatele, aby pokud možno zůstali doma. Newyorská guvernérka Kathy Hochulová vyhlásila stav nouze.
29. 9. 2023|

Trump na nahrávce říká, že má utajovaný dokument o Íránu, tvrdí CNN

Americká federální prokuratura získala zvukový záznam ze schůzky v létě 2021, na které bývalý prezident Donald Trump přiznává, že si poté, co opustil Bílý dům, nechal utajovaný dokument Pentagonu o potenciálním útoku na Írán. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na několik zdrojů. Trump přitom dříve tvrdil, že si žádné utajované materiály nenechal.
2. 6. 2023|

Hvězda ruské propagandy má v Česku firmu, která je ale jen „kasičkou“

Hvězda ruské státní televize a podporovatelka Vladimira Putina Jelena Malyševová má firmu v Česku. Podle obchodního rejstříku pronajímá nemovitosti, žádné ale v českém katastru nemá zapsané. Lékařka, vystupující v mnoha televizních pořadech, vlastní luxusní dům v americkém New Jersey, na který si podle ruské opozice sama nemohla vydělat.
24. 6. 2022|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.
8. 6. 2022|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|

Pandemie ve světě: Omikron brzy zasáhne přes polovinu populace Evropy, očekává WHO. Čína uzavřela další město

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do dvou měsíců se koronavirovou variantou omikron nakazí více než polovina evropské populace. Spojené státy zaznamenaly v pondělí přírůstek nejméně 1,13 milionu nových případů nákazy koronavirem. Jde o vůbec nejvyšší denní bilanci na světě. Polsko překonalo hranici sta tisíc mrtvých v souvislosti s covidem-19. Rakouský kancléř i přes varování expertů trvá na očkovací povinnosti od února. Epidemie nabírá na síle i na jihovýchodě Evropy. V Anglii kvůli kapacitám nebude po pozitivním antigenním testu potřeba PCR test, oproti tomu Skotsko rozvolňuje. Čína uzavírá už třetí město – v An-Jang žije pět a půl milionu lidí.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:28|

Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.
5. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Izrael schválil čtvrtou dávku očkování, řada zemí hlásí nejvíc nakažených

Spojené státy ve čtvrtek zaznamenaly 484 377 nových případů nákazy nemocí covid-19. Podle serveru BNO News jde o nejvyšší denní přírůstek na světě. Italská vláda přitvrdí, například do MHD budou moci jen očkovaní a ti, kteří covid prodělali. Některé státy ale přes rychlé šíření varianty omikron zmírňují opatření, například Austrálie mění definici blízkého kontaktu, v Izraeli bude očkovaným po setkání s nakaženým stačit antigenní test. Blízkovýchodní země ale také nově schválila čtvrtou dávku vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 21:51|

Pandemie ve světě: WHO se obává „tsunami“ případů, Francie má za den přes dvě stě tisíc zjištěných nákaz

Světu hrozí kvůli variantám omikron a delta „tsunami“ případů nákazy koronavirem, řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů infekce denně. Ve Spojených státech v posledním týdnu přibývaly odhalené nákazy koronavirem rychleji než v kterékoli předchozí fázi pandemie. Počty hospitalizací a úmrtí spojovaných s covidem-19 jsou ale oproti minulé zimní vlně výrazně nižší. Francie za posledních 24 hodin zaznamenala rekordních více než 208 tisíc nových nákaz. Také Itálie a Velká Británie překonaly dosavadní maxima.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 21:55|

Český lék proti rakovině vstupuje do druhé fáze klinických testů. Finančně ho podpoří farmaceutický obr Merck

Česká společnost SOTIO Biotech oznámila, že uzavřela smlouvu o spolupráci na klinických studiích a dodávkách se společností Merck & Co. pro přípravky SOT101 a KEYTRUDA. Oba by se měly začít testovat v druhé fázi klinické studie u pacientů s pokročilými rakovinovými nádory.
8. 12. 2021|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Američtí demokraté se po úterních volbách obávají volebního debaklu příští rok

Pro americké demokraty dopadly úterní volby špatně: ve Virginii jejich kandidát na guvernéra překvapivě prohrál a v New Jersey vyhrál jen těsně, přestože byl považován za jasného favorita. Ve straně to proto vyvolalo obavy z opakování katastrofického scénáře z roku 2009. Tehdy demokraté rovněž přišli o guvernérské křeslo ve Virginii a o rok později v kongresových volbách zaznamenali zdrcující porážku, když ve Sněmovně reprezentantů ztratili 63 křesel.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:34|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Vědci našli pravěkou želvušku v jantaru. Takový objev se povede jednou za generaci, radují se

Vědci našli v jantaru zkamenělou želvušku. V pryskyřici uhynula před asi 16 miliony lety, nyní díky vědcům ukázala, jaké byly životní podmínky v dávno zmizelém světě.
6. 10. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Jednorožec, panda i žába jsou lehčí než vzduch. Potkali se nad New Jersey

V americkém New Jersey se během uplynulého víkendu sešlo několik tisíc fanoušků balonového létání. Návštěvníci mohli zhlédnout start několika desítek balonů, které se účastnily soutěžního klání. Festival balonového létání v New Jersey se může pochlubit dlouhou historií. Loňský 38. ročník byl ale přerušen v důsledku pandemických opatření.
27. 7. 2021|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Německo bude očkovat AstraZenecou jen lidi starší 60 let, Izrael hlásí novou variantu viru

Německo bude od středy používat vakcínu AstraZeneca pouze pro očkování lidí starších 60 let. Země ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českem je o dalších čtrnáct dní prodloužena. Itálie i Turecko zpřísňují opatření. Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu dávek vakcíny Sputnik V. V USA po období příznivého vývoje znovu roste denní počet zachycených infekcí. V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:00|

Rasistická propaganda v USA byla loni na vzestupu. Oproti dřívějšku je to skoro dvojnásobek, tvrdí organizace

Ve Spojených státech za minulý rok rapidně přibylo materiálů šířících rasistickou propagandu. Ve své zprávě to uvedla nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL), která zaregistrovala 5125 případů hlásání rasistických a antisemitských hesel nebo informací namířených proti sexuálním menšinám na letácích, samolepkách či transparentech. Oproti roku 2019, kdy takových incidentů zaznamenala 2724, je to skoro dvojnásobek.
18. 3. 2021|

New York zasáhla sněhová bouře. Město čeká, že napadne rekordních 60 centimetrů

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli které muselo být na některých místech přerušeno očkování proti covidu-19 a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.
1. 2. 2021|

Joe Biden chce být prezidentem vědy. Poprvé udělá z vědeckého poradce člena vlády

Nově zvolený prezident Joe Biden představil svůj seznam vědeckých poradců s příslibem, že přinesou „vědu a pravdu“, aby s jejich pomocí bojovali proti pandemii koronaviru, klimatické krizi a dalším výzvám, jimž USA čelí.
20. 1. 2021|