TÉMA

Péče o blízké

Senioři pečují celý život o své postižené děti. Stát od nich ale někdy dá ruce pryč

Úřady netuší, kolik je v Česku seniorů, kteří celý život pečují o své handicapované děti. Ti jsou proto na péči často úplně sami. Ve vyšším věku už ale nezvládají to co kdysi. Takový je i příběh Blaženy Slavíkové a jejího osmačtyřicetiletého syna Aleše. Stárnoucí matka a její manžel by k péči o nemocného muže potřebovali elektrický vozík. Stát jim ale s jeho nákupem nepomůže. Reportáž o seniorce, která se stará o nemocného syna, natočila Pavla Kubálková.
21. 7. 2022|

Rodiče autistických dětí se dočkají pomoci i na Ostravsku. Startuje projekt Homesharing

Projekt Homesharing, který má pomáhat rodičům dětí s autismem, se po Praze a Pardubicích rozjíždí i na Ostravsku. Rodinám pomáhají proškolení hostitelé, kteří si na čas berou děti do péče. Rodiče se o své potomky musejí často starat prakticky 24 hodin denně a mnozí tak ani nemohou chodit do práce. Homesharing umožňuje péči o děti na pár hodin i na několik dní.
5. 3. 2020|

Rok od zavedení dlouhodobého ošetřovného: zájem nedosáhl očekávání, podmínky kritizují hospice

Zájem o dávku na dlouhodobé ošetřovné je rok od zavedení nižší, než očekávalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle kritiků je systém špatně nastaven a lidé pečující o blízké v poslední fázi života tak na pomoc mnohdy nedosáhnou. Ministerstvo ale v současnosti změny zákona nechystá.
1. 6. 2019|