TÉMA

Sběr

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

Stoupající cena bylinek zdražuje čaje, alkohol, i další výrobky. Je málo sběračů, nepomáhá ani počasí

V Česku stoupá cena bylinek i výrobků z nich. Ovlivňuje ji nedostatek sběračů, brigádníků i počasí. Například Leros přiznává během posledního roku nárůst cen zhruba o 20 procent. Ořechovka nebo absint zdraží podle lihovaru Žufánek zhruba o deset procent.
12. 7. 2021|

Na samosběr jahod zbývá už jen pár dní. Jejich kvalita se kvůli dešti zhoršila

Sezona samosběrů jahod se pro letošek blíží ke konci. Jejich kvalitu v posledních dnech poznamenalo počasí, důsledkem dešťů nebo krupobití začaly jahody na plantážích hnít. Vyplývá to z výpovědí majitelů samosběrů, které Česká televize oslovila. Někde mají lidé na natrhání jahod ještě pár dní, kvůli zhoršené kvalitě je mohou mít za nižší cenu.
1. 7. 2021|

Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.
7. 2. 2020|

Jarní mrazíky zdraží jahody. Samosběry začnou později

Ovocnáři letos čekají horší úrodu jahod. Mohou za to přízemní mrazy, které udeřily na začátku května, když jahody začaly kvést. Někteří pěstitelé kvůli nim přišli až o půlku sadby. To bude znamenat i vyšší ceny jahod.
1. 6. 2019|