TÉMA

Jahoda

Na samosběr jahod zbývá už jen pár dní. Jejich kvalita se kvůli dešti zhoršila

Sezona samosběrů jahod se pro letošek blíží ke konci. Jejich kvalitu v posledních dnech poznamenalo počasí, důsledkem dešťů nebo krupobití začaly jahody na plantážích hnít. Vyplývá to z výpovědí majitelů samosběrů, které Česká televize oslovila. Někde mají lidé na natrhání jahod ještě pár dní, kvůli zhoršené kvalitě je mohou mít za nižší cenu.
1. 7. 2021|

Hygiena varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, mohou způsobit žloutenku

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, které společnost Czech Frost distribuovala do prodejen firmy Iceland Czech. Obě šarže nejsou bezpečné pro zdraví obyvatel, mohou způsobit žloutenku typu A. Pražská hygiena předběžným opatřením prodej těchto jahod zakázala, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Lidé mohou zakoupené zboží vrátit. Vyjádření prodejce zatím není k dispozici.
21. 7. 2020|

Velká voda leckde spláchla naději na dobrou úrodu. Nyní ovocnáři zachraňují, co zbylo

Výrazné stopy po sobě zanechala u některých pěstitelů velká voda, která se o víkendu prohnala Českem. Přerušen tak byl například tradiční samosběr levandule, zkomplikovala se sklizeň jahod a méně bude v některých regionech třešní. A to ještě na některých místech čekají ovocnáři v nejbližší době další příval dešťů.
18. 6. 2020|

Jarní mrazíky zdraží jahody. Samosběry začnou později

Ovocnáři letos čekají horší úrodu jahod. Mohou za to přízemní mrazy, které udeřily na začátku května, když jahody začaly kvést. Někteří pěstitelé kvůli nim přišli až o půlku sadby. To bude znamenat i vyšší ceny jahod.
1. 6. 2019|