TÉMA

Protipovodňová opatření

Na nové olomoucké náplavce popraskala zeď. Je v naprostém pořádku, reaguje Povodí Moravy

Obyvatelé Olomouce si na nové náplavce, která se otevřela jen nedávno, všimli děr a prasklin. Objevily se poté, co vodohospodáři snížili hladinu řeky Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Podle techniků Povodí Moravy se však není čeho obávat. Tvrdí, že jde pouze o kosmetické vady. Náplavka v Olomouci za stovky milionů korun vznikla v rámci další etapy protipovodňových úprav Moravy.
15. 7. 2023|

Domy v záplavové zóně mohou být nepojistitelné, při jejich koupi se proto dá usmlouvat cena

Realitní makléři odhadují, že ročně se prodají až stovky nemovitostí sice za příznivou cenu, ale se skrytými problémy. Ty mohou odhalit až banky nebo pojišťovny – a pojistku pak zdražit nebo odmítnout. Týká se to například domů poblíž vody, kterým hrozí zaplavení.
11. 7. 2023|

Stavba protipovodňových opatření v Brně se protáhne. Komplikuje ji oprava viaduktu

Práce na protipovodňových opatřeních na řece Svratce v Brně se nejspíš protáhnou, hotovo by mělo být zhruba za rok. Správa železnic už začala s opravou přilehlého viaduktu v ulici Uhelná. Na jeho sloupech se na konci loňského roku objevily praskliny. A to nedlouho poté, co město s pracemi začalo.
30. 6. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Bečva se vrátila do původního koryta. Nebude tak ohrožovat velkou vodou Ústí

Zhruba dvacet let čekali na ochranu před velkou vodou, teď se obyvatelé Ústí na Hranicku dočkali. Povodí Moravy dokončilo úpravy řeky Bečvy. Součástí přírodě blízkých opatření je i obnovení původního koryta nebo vybudování tůní, které mají zadržovat vodu v krajině.
15. 5. 2023|

Povodí rozšiřují záplavová území i za povodňové bariéry. Obce i lidé se bouří pro zmařené investice i nemožnost pojištění

Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy. Obce přitom v posledních letech stavěly protipovodňové stěny za stovky milionů a teď si stěžují, že jejich investice byly zbytečné. Místa, kde se podle nových map nebude smět vůbec stavět, totiž mají sahat daleko za vybudované ochrany. Obce i lidé, kteří v nich žijí, proti rozšíření zón protestují.
20. 1. 2023|

Heřmanův Městec couvá od stavby poldru. Jde to snáz a levněji, je přesvědčeno nové vedení města

Nové vedení Heřmanova Městce couvá od plánu vytvořit u města suchý poldr. Radnice ho začala připravovat po bleskové povodni, která v létě roku 2020 město vážně poškodila. Nynější radní však tvrdí, že by bylo levnější a zároveň šetrnější k přírodě chránit se před velkou vodou jinak.
12. 1. 2023|

Výluka na mostě přes Svratku v Brně skončila. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená

Výluka na železničním mostě přes Svratku v Brně v pátek večer skončila. Provoz na koridoru mezi Brnem a Břeclaví je díky tomu bez omezení. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic (SŽ). Provoz na mostě je omezený od čtvrtečního večera kvůli narušeným pilířům a klenbě. Provizorní přemostění řeky začali dělníci budovat ve čtvrtek. Ještě kolem pátečního poledne plánoval správce železniční sítě dokončit práce v sobotu.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 21:59|

Hranice na Přerovsku chrání nová protipovodňová opatření

Obyvatelé Hranic na Přerovsku budou lépe chráněni proti případným povodním. Povodí Moravy dokončilo výstavbu opatření v Kropáčově ulici a podél sadů Československých legií. Stavby mají poskytnout ochranu až na úroveň padesátileté povodně. Dokončený projekt také nabízí odpočinková místa u vody a umožňuje lidem snadnější přístup k řece. Práce začaly na jaře 2021 a trvaly dvacet měsíců. Stavební náklady byly 67,3 milionu korun, sdělil mluvčí povodí Petr Chmelař.
9. 12. 2022|

Nový most Václava Rendera výrazně uleví dopravě v centru Olomouce

Výraznou úlevu pro dopravu mezi centrem Olomouce a vlakovým nádražím přinese nový most přes řeku Moravu na frekventované Masarykově třídě v Olomouci. Byl pojmenován po kamenickém mistru a sochaři Václavu Renderovi. Auta a tramvaje na něj vyjedou v pátek.
30. 6. 2022|

Povodí Vltavy začalo se stavbou bezpečnostního přelivu na Orlické přehradě

Na Orlické přehradě začala výstavba doplňkového bezpečnostního přelivu, který sníží zatížení vodního díla při extrémních povodních. Práce potrvají do roku 2026 a vyžádají si 1,78 miliardy korun. Jde o největší vodohospodářskou stavbu současnosti.
20. 10. 2021|

Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.
12. 9. 2021|

Liberec budou před povodněmi varovat nové sirény, odolají i výpadku elektřiny

Liberec se rozhodl rozšířit investice do varovného systému před povodněmi a začal instalovat sirény a hlásiče, které upozorní sto tisíc obyvatel před povodní na Lužické Nise nebo dalšími mimořádnými událostmi.
9. 8. 2021|

Povodí Moravy pokračuje v revitalizaci Bečvy u Hranic. Vytváří tůně a rozšiřuje koryto

Více než polovinu prací mají za sebou vodohospodáři při rozsáhlé revitalizaci Bečvy nedaleko Hranic na Přerovsku, která začala v loňském roce. Postup zatím nezastavilo ani několik loňských povodní či pandemie koronaviru. Rozsáhlá úprava tříkilometrového koryta řeky u obcí Černotín, Ústí a Skalička vyjde na 318 milionů korun. Jejím cílem je především snížit ohrožení obcí povodněmi, revitalizace krajiny a navrácení chybějících biotopů do řeky.
17. 3. 2021|

Místo města budují v některých částech Brna protipovodňovou ochranu developeři. Je to rychlejší

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. Bez ochrany kolem řek nemohou developeři v řadě lokalit stavět byty. Odmítavě se úřady kvůli nařízení ministerstva životního prostředí staví i k části projektů v už zastavěných částech města. S úpravami vodních toků někde proto začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát.
5. 2. 2020|

Práce na ochraně proti povodním v centru Olomouce pokračují. Nový most už dostává jasnější obrysy

V centru Olomouce pokračuje jedna z nejnáročnějších stavebních akcí za poslední desítky let. V Komenského ulici roste nový most v rámci probíhající realizace protipovodňových úprav. Stavbaři dokončili pilíře spodní stavby a nyní budují podpěrnou konstrukci mostovky. V místě budoucí náplavky na pravém břehu řeky Moravy objevili základy středověkých domů.
2. 6. 2019|