TÉMA

Mořská panna

Maďarsko po půl roce od tragédie na Dunaji obžalovalo ukrajinského kapitána. Jedno z těl se dosud nenašlo

Maďarští prokurátoři obžalovali ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn ze způsobení květnové srážky s výletní lodí na Dunaji. Šlo o nejtragičtější nehodu na Dunaji za více než půl století a zemřelo při ní 28 lidí. Policie Jurije C. vyšetřovala kvůli podezření z pochybení, které vedlo k mnoha úmrtím, a kvůli pětatřicetinásobnému neposkytnutí pomoci. Kapitánův obhájce již dříve odmítl, že by jeho klient chyboval.
28. 11. 2019|

Loď, která způsobila tragickou srážku na Dunaji, měla vypnutý varovný systém

Hotelové plavidlo Viking Sigyn, které při květnové srážce na Dunaji v Budapešti potopilo menší výletní loď Mořská panna, mělo vypnutý výstražný radarový systém. Navíc byl o metr níž mobilní kapitánský můstek, čímž se z něj zmenšil výhled. S odvoláním na výsledky vyšetřování to napsal zpravodajský web Blikk.hu. Neštěstí si vyžádalo 28 lidských životů.
2. 7. 2019|

Potopenou výletní loď v Budapešti zatím nelze vyzvednout. Všechno je proti nám, uvedl ministr zahraničí

Vrak lodi, která se potopila v Budapešti, zatím není možné vyprostit. Brání tomu silný proud, vysoký stav vody i špatná viditelnost, sdělil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Policie zadržela kapitána lodi Viking, která podle vyšetřovatelů mohla zavinit středeční srážku na Dunaji. Menší výletní loď Mořská panna (Hableány) s jihokorejskými turisty se během pár vteřin potopila. Sedm osob zemřelo a dalších 21 se pohřešuje. Žádná z obětí na sobě neměla záchrannou vestu. Lidé začali k místu neštěstí nosit svíčky a květiny.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 18:39|