TÉMA

Úhoř

Izraelská společnost vypěstovala úhoří maso z kmenových buněk

Izraelské firmě se jako první na světě podařilo laboratorně vypěstovat maso úhořů říčních. Uvedl to list The Guardian, podle kterého nadměrný rybolov způsobil, že populace těchto ryb prudce klesá, hrozí jim vyhynutí a jejich ceny rostou.
23. 1. 2024|

V rybníku u Turnova uhynuly stovky úhořů. Napadl je parazit

Na rybníku Písečák u Turnova zahynulo velké množství úhořů. Stovky mladých i dospělých jedinců tam napadl parazit krevenatka úhoří. Rybáři se teď snaží vodní plochu co nejrychleji vyčistit a zbavit ji mrtvých kusů ryb. Odhadují však, že dříve než za několik desítek let se kolonii úhořů obnovit nepodaří.
21. 7. 2023|

Za třicet let zmizelo 90 procent úhořů. Hlavně kvůli masivnímu pašování pro asijskou kuchyni

Populace úhoře říčního se za poslední tři desítky let rapidně ztenčila. Velkým dílem proto, že jde o jedno z nejpašovanějších zvířat světa. Roční výnos z nelegálního obchodu s touto rybou se odhaduje na 85 miliard korun. Zájem je o ni hlavně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji – v Asii se totiž věří, že má její maso afrodiziakální účinky.
15. 7. 2019|

Osmnáct kilo malých úhořů. Celníci zveřejnili případ pašeračky mířící do Vietnamu

Žena původem z Malajsie chtěla z Prahy do Hanoje propašovat osmnáct kilogramů úhořích mláďat. Celníci ji zadrželi 5. ledna a vsadili do vazby, o případu informovali ve čtvrtek spolu s inspekcí a ministerstvem životního prostředí. Úhoři patří k nejpašovanějším zvířatům světa a jedná se o první případ svého druhu, který se v Česku podařilo zachytit.
30. 5. 2019|