TÉMA

Útvar pro ochranu ústavních činitelů

Ředitel ochranky prezidenta Baláž požádal o ukončení služebního poměru

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž požádal o propuštění ze služebního poměru ke konci dubna. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila následně policie na Twitteru. Nově zvolený prezident Petr Pavel podle médií už dříve odmítl, aby ho střežila prezidentská ochranka, a to údajně právě kvůli propojení Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.
7. 2. 2023|

Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku

O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:59|

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat, informoval na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Balíček s mrtvou živočišnou tkání dostal i ukrajinský konzulát v Brně a ukrajinské velvyslanectví v Praze. V Brně zpočátku nebylo jasné, zda v zásilce není výbušnina. Podle policie typově odpovídala těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:30|

Zaorálek měl nehodu na D1, nikdo nebyl zraněn

Auto s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) mělo ve čtvrtek nehodu na D1, narazil do něj kamion. Uvedl to server iDNES.cz. Řidič kamionu se na místě k zavinění nehody přiznal policistům, sdělila serveru mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Při nehodě nebyl podle policie nikdo zraněn.
27. 5. 2021|

Akademie věd vyvíjí biočip proti koronaviru. Bude fungovat jako automat na kávu

Prototyp přístroje pro zjištění koronaviru ve slinách připravují odborníci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (FZÚ AV). Jeho jádrem je takzvaný biočip vyvinutý vědci z FZÚ. Zařízení podobné nápojovému automatu pomůže s testováním velkého počtu lidí a nebude vyžadovat kvalifikovanou obsluhu. Podle dosavadních testů je jeho citlivost srovnatelná s výtěry z nosohltanu běžně užívanými pro PCR testování.
9. 1. 2021|

Premiér nechce měnit člena ochranky, který vystřelil v letadle. Je pečlivý a seriózní, vysvětlil

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat výměnu člena policejní ochranky, který pravděpodobně nedopatřením vystřelil na palubě armádního letadla. Babiš ho označil za velice pečlivého a seriózního člověka, který svou profesi bere velice vážně. „Já bych chtěl, aby pokračoval,“ řekl premiér v rozhovoru pro server Blesk.cz. Nikomu na palubě se při incidentu nic nestalo.
30. 5. 2019|