TÉMA

Torpédoborec

Desítky čínských lodí překročily neoficiální hranici s Tchaj-wanem, cvičily obklíčení

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že do pondělní desáté hodiny místního času (4:00 SELČ) zaregistrovalo v blízkosti ostrova jedenáct čínských válečných plavidel a 59 čínských vojenských letadel. Třicet devět plavidel přitom překročilo střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Čínské manévry skončily v pondělí odpoledne SELČ.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 14:52|

Peking tvrdí, že z Jihočínského moře „odehnal“ americký torpédoborec. USA to popřely

Čínská armáda tvrdí, že monitorovala a následně „odehnala“ americký torpédoborec, který podle ní nelegálně vplul do vod u Paracelských ostrovů v Jihočínském moři. Spojené státy však popřely, že by Čína torpédoborec vyhnala. Informuje o tom agentura Reuters. Na ostrovy si dělají nárok Čína, Tchaj-wan i Vietnam.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 21:39|

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni kvůli incidentu v Černém moři

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni v Moskvě v souvislosti se středečním incidentem spojeným s plavbou torpédoborce královského námořnictva u břehů Krymu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plavba válečné lodi byla „úmyslnou a promyšlenou provokací“. Británie už ve středu odmítla ruskou interpretaci dění kolem svého torpédoborce Defender.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 21:15|

Rusko ve vodách u Krymu údajně střílelo na britský torpédoborec. Londýn to popírá

Plavidlo ruské pohraniční stráže ve středu vypálilo výstražné výstřely kvůli plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu. Oznámila to státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. K výstraze se podle ní připojil také ruský bombardér, který svrhl několik bomb v předpokládaném dalším směru plavby britské lodi. Podle ministerstva se tak stalo poté, co torpédoborec vplul asi tři kilometry hluboko do Ruskem přivlastněných vod. Londýn ale uvedl, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely ani bomby nepadly.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:57|

Ať torpédoborec McCain zmizí, přál si údajně Bílý dům před cestou Trumpa do Japonska

Bílý dům chtěl po americkém námořnictvu, aby zaručilo, že prezident Donald Trump během návštěvy základny v japonské Jokosuce neuvidí torpédoborec USS John S. McCain. Píše to deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Republikánský senátor a válečný veterán zemřel loni na rakovinu. V posledních letech Trumpa otevřeně kritizoval.
30. 5. 2019|