TÉMA

John McCain

Odchod Sinemaové demokratům v americkém Senátu zkomplikuje situaci, volby 2024 budou velkou neznámou

Demokratická strana se těšila na začátek příštího roku, kdy složí přísahu nově zvolená třetina členů amerického Senátu. Původně počítali s 51 členy komory, což by o hlas navýšilo jejich současnou nejtěsnější možnou většinu, kterou jim zajišťoval hlas viceprezidentky. Svůj rozchod s partají ale tento týden oznámila arizonská senátorka Kyrsten Sinemaová a demokraté mají po ztrátě většiny ve Sněmovně reprezentantů další potíž. O obsazení arizonského senátorského křesla – stejně jako o tom, kdo bude pobývat v Bílém domě – budou voliči rozhodovat už za necelé dva roky.
14. 12. 2022|

Aljaška má první kongresmanku z řad původních obyvatel. Porazila Palinovou

Mary Peltolaová usedne v Kongresu jako první zástupkyně původních obyvatel Aljašky. Pro Demokratickou stranu navíc získala po padesáti letech jediné křeslo nejsevernějšího amerického státu ve Sněmovně reprezentantů.
15. 9. 2022|

Další čtyři roky s Trumpem už nechtějí. Řada významných republikánů letos volí Bidena

Kandidátem na prezidentskou funkci je za Republikánskou stranu úřadující prezident Donald Trump, jeho spolustraníci ale nejsou v jeho podpoře zdaleka jednotní. Demokratického nominanta Joea Bidena veřejně podpořili například exministr Powell, bývalý guvernér Kasich či bývalý šéf Trumpovy komunikace Scaramucci.
12. 10. 2020|

30 let zpět: Sčítáme hlasy

Volby v Československu byly pro zahraniční komentátory významnou událostí. Kromě novinářů byli u voleb také zahraniční pozorovatelé. Ty americké vedl senátor John McCain.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
9. 6. 2020|

Ať torpédoborec McCain zmizí, přál si údajně Bílý dům před cestou Trumpa do Japonska

Bílý dům chtěl po americkém námořnictvu, aby zaručilo, že prezident Donald Trump během návštěvy základny v japonské Jokosuce neuvidí torpédoborec USS John S. McCain. Píše to deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Republikánský senátor a válečný veterán zemřel loni na rakovinu. V posledních letech Trumpa otevřeně kritizoval.
30. 5. 2019|