TÉMA

Meda Mládková

Zemřela mecenáška Meda Mládková. Obdivovala Kupku a pomáhala umělcům za železnou oponou

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Uvedla to Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila. Vystavila v něm mimo jiné rozsáhlou sbírku moderního umění, kterou věnovala Praze.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 12:19|

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestným činem. Policie má podezření na zanedbání ochrany

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany. České televizi to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.
19. 2. 2021|

Retrospektiva Jiřího Načeradského se koná Době navzdory. Představuje díla ze sbírek Mládkové i Železného

Jak se doba od šedesátých let po začátek nového tisíciletí odráží v tvorbě malíře Jiřího Načeradského, ukazuje jeho retrospektiva v Jihlavě. Oblastní galerie láká návštěvníky dvojsmyslným titulem „Době navzdory“, který odráží jak etapu autorova mládí, tak s trochou ironie i dnešní situaci. V expozici se sešly obrazy ze sbírek Medy Mládkové, Roberta Runtáka, Vladimíra Železného i autorovy rodiny.
12. 12. 2020|

„Werich, to je v Čechách pojem.“ Slavného umělce si zahraje Vojtěch Kotek i Václav Kopta

Tvůrci divadelní inscenace Meda o životě mecenášky a sběratelky Medy Mládkové plánují příští léto uvést hru o Janu Werichovi. Známého herce a dramatika si v režii Adély Laštovkové Stodolové v mladším věku zahraje Vojtěch Kotek, ve zralém věku Václav Kopta. Divadelní představení Werich by se mělo na Letní scéně Muzea Kampa uvádět od poloviny června.
3. 12. 2020|

Plameny způsobily v Muzeu Kampa škody přes 10 milionů korun, mohlo by částečně otevřít za dva týdny

Muzeum Kampa by se po středečním požáru mohlo částečně otevřít do 14 dnů, uvedl to předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Škoda na technickém zázemí muzea, kde hořelo, je podle něj přes deset milionů korun. Umělecká díla zasažená při požáru mazlavým popílkem z kouře se budou muset restaurovat, náklady na jejich očištění a sanaci depozitáře budou jeden až dva miliony korun, dodal.
17. 7. 2020|

„Co za tím je, prosím vás?“ Století odhodlané mecenášky Medy Mládkové

Přežije-li kultura, přežije národ. Motto ze zdi pražského Musea Kampa provází celý profesní život zakladatelky této výstavní instituce – Medy Mládkové. Sběratelky, historičky umění a mecenášky, která se svým manželem vybudovala jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek Františka Kupky. Díla dnes jednoho z nejdráže prodávaných českých výtvarníků darovala Praze, kam se po letech emigrace hned v roce 1989 vrátila. A 8. září zde slaví sté narozeniny. Století jejího života je příběhem odhodlání a také vlastenectví.
8. 9. 2019|

Meda se nedá. Česká mecenáška dostala ke stým narozeninám inscenaci a výstavu

Česká mecenáška Meda Mládková oslaví na podzim sté narozeniny. U příležitosti významného jubilea se za jejím životem v pražském Museu Kampa, které založila a soustředila zde své sbírky, ohlíží jednak výstava a jednak divadelní představení. Hraje se v prostorách Sovových mlýnů, kde muzeum sídlí, a jmenuje se stejně jako hlavní hrdinka – Meda. Titulní role se zhostila Tatiana Dyková.
25. 6. 2019|