TÉMA

Motorová nafta

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|

Paliva dál zlevňují, benzin je poprvé od konce července pod 38 korunami

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu se poprvé od konce července dostala pod 38 korun za litr. Za poslední týden natural zlevnil o 28 haléřů na 37,95 koruny. O 51 haléřů zlevnila nafta. Za litr dieselu teď řidiči dají průměrně 38,20 koruny, což je nejméně za poslední dva a půl měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků bude zlevňování pokračovat i v následujících dnech.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 10:01|

Cena nafty v Česku klesla o deset haléřů, u benzinu stagnuje. Čeká se další zlevňování

Průměrná cena nafty v Česku klesla za poslední týden o deset haléřů na 39,31 koruny za litr. Levnější diesel byl naposledy v polovině září. Cena benzinu po říjnovém poklesu nyní stagnuje. Litr naturalu se na čerpacích stanicích ve středu prodával v průměru za 38,85 koruny, stejně jako o týden dříve. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by mělo zlevňování pokračovat i v následujících dnech.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:20|

Odvolací soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vrchní soud v Praze podruhé zrušil rozsudek v kauze firmy Viktoriagruppe a chybějící české nafty. Případ vrátil pražskému městskému soudu, který v květnu nepravomocně poslal na osm let do vězení bývalého jednatele společnosti Petra Malého. Vyplývá to z justiční databáze. Verdikt, který odvolací soud nyní zrušil, potrestal i samotnou firmu Viktoriagruppe, naopak tři manažery české pobočky osvobodil. Podle obžaloby připravili stát o 108 milionů korun, všichni vinu odmítají.
2. 11. 2023|

Paliva poprvé po čtyřech měsících zlevnila

Několikaměsíční zdražování pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu zastavilo. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 40,51 koruny za litr a nafta o dva haléře na 40,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Mírné zlevňování paliv by podle analytiků mělo pokračovat i v dalších dnech.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 19:08|

Paliva opět zdražila. Růst cen ale zpomalil

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražovaly. Růst cen ale zmírnil. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o osmnáct haléřů na 39,42 koruny za litr a nafta o 75 haléřů na 37,46 koruny. Předchozí dva týdny nafta zdražovala týdně zhruba o dvě koruny a cena benzinu v předchozím týdnu stoupla o 59 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Zdražování u nafty značně zrychlilo od začátku srpna, kdy byla zvýšena spotřební daň. V dalších dnech bude podle analytiků nafta dál zdražovat, u benzinu očekávají spíše stagnaci cen.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 20:00|

Ceny paliv dál rostou, nafta za týden zdražila téměř o dvě koruny

Paliva v Česku opět značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:19|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Pavel podepsal návrat daně z nafty na původní úroveň, platit bude od úterý

Spotřební daň z nafty se od úterý vrátí na úroveň, která platila do loňského června. Oproti současnosti se zvedne o 1,50 koruny na litr. Novela zákona o spotřebních daních v pondělí vyšla ve Sbírce zákonů. Novela, kterou v pátek podepsal prezident Petr Pavel, nabyde účinnosti 1. srpna. Informaci o prezidentově podpisu z webu Poslanecké sněmovny potvrdil mluvčí předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Martin Churavý, později o tom informoval i Hrad.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 19:13|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Nafta stojí nejvíce za poslední dva a půl měsíce. Podle analytiků pohonné hmoty ještě zdraží

Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu pokračovaly ve zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,52 koruny, před týdnem byl o třináct haléřů levnější. O šestnáct haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna.
27. 7. 2023|

Paliva znovu zlevnila o desítky haléřů. Nafta je nejlevnější za 19 měsíců

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu klesla o 25 haléřů na 37,29 koruny za litr, čímž se vrátila na úroveň, kde byla zhruba před měsícem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 68 haléřů na 32,59 koruny. To je nejmíň za posledních devatenáct měsíců. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Pokles cen paliv by podle analytiků měl pokračovat i v následujícím týdnu, výrazněji opět u nafty.
4. 5. 2023|

Nafta by mohla přijít o výhodnou sazbu DPH dříve

Už jedenáct měsíců platí v Česku snížená spotřební daň na naftu o korunu padesát na litr. Opatření je schválené do konce roku. Pohonné hmoty ale zlevňují, a podle ministerstva financí tak pominul důvod této pomoci. Odvody by se tak na původní výši mohly vrátit dřív než v lednu.
1. 5. 2023|

Ceny paliv v Česku dál klesají. Benzin i nafta zlevnily o desítky haléřů

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od středy minulého týdne o 33 haléřů na 37,54 koruny za litr a cena nafty o 79 haléřů na 33,27 koruny. U benzinu se tak zastavilo zdražování, které začalo na přelomu března a dubna. Nafta zlevňuje vytrvale už od února. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytiků by ceny měly klesat i nadále, projevit se však mohou daňové změny.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 09:47|

Nafta odvezená ze skladu Viktoriagruppe zůstane v Česku, konkurzní správce na ni podle soudu nemá nárok

Desítky milionů litrů nafty odvezené ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe nemusí Česká republika vracet správci konkurzní podstaty Mirko Möllenovi. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, podle nějž palivo náleží Správě státních hmotných rezerv. Není zatím jasné, zda se konkurzní správce odvolá.
20. 4. 2023|

Ceny benzinu přerušily sestup, za týden se zvedly o 32 haléřů. Nafta je nejlevnější od loňského ledna

Průměrná cena benzinu Natural 95 v Česku v posledním týdnu zdražila, vrátila se nad 37 korun za litr. Dál naopak klesá cena nafty, která je již pod 35 korunami, a je tak nejlacinější od loňského ledna. Nejdražší je tankování v Praze, která je jediným krajem s průměrnou cenou benzinu nad 38 korunami a nafty nad 36 korunami. Nejlevnější je v Jihočeském kraji.
6. 4. 2023|

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Informoval o tom mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionovou pokutu.
6. 3. 2023|

EU se musí obejít bez ruských ropných produktů, Kreml bez peněz za ně. Začalo platit embargo

V neděli začala platit další část šestého sankčního balíčku proti Rusku. Po surové ropě přestávají státy Evropské unie dovážet i produkty z ní. Cílem je ještě víc oslabit ekonomiku Ruska, které vede agresivní válku proti Ukrajině.
5. 2. 2023|

Pohonné hmoty dál zlevňují, nafta se v průměru dostala pod 40 korun za litr

Za uplynulý týden zlevnila motorová nafta v průměru více než o korunu, levnější je i benzin. Litr Naturalu 95 stojí nyní podle dat společnosti CCS v průměru 38,47 koruny, litr nafty 39,86 koruny. Nejdražší zůstává tankování v Praze, kde stojí litr nafty o korunu víc než v celostátním průměru a litr benzinu o 70 haléřů více, mimo Prahu jsou paliva nejdražší v Olomouckém a Středočeském kraji. Nejméně peněz zanechají řidiči na benzinkách v Jihočeském kraji, který jako jediný má průměrnou cenu benzinu pod 38 korunami za litr, a Zlínském kraji.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:17|

Vrchní soud zmírnil tresty v kauze obchodníků s naftou Setadiesel. Do vězení jde nakonec jen jeden

Vrchní soud v Praze potvrdil vinu patnácti obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Kvůli průtahům v případu ale většině obžalovaným zmírnil tresty. Do vězení tak místo pěti mužů nastoupí nakonec jen jeden. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který ČT získala. Soudy se případem zabývají od roku 2010, škodu krácením daně vyčíslily na 351 milionů korun.
25. 11. 2022|

Nafta za týden výrazně zlevnila, litr stojí o korunu padesát méně. Levnější je i benzin

Benzin i motorová nafta za poslední týden zlevnily. Klesla zejména cena nafty, v průměru zaplatí řidiči 44,49 koruny za litr, což je o 1,50 koruny méně než před týdnem. Benzin zlevnil o 62 haléřů na 41,38 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Nejdražší jsou pohonné hmoty tradičně v Praze, nejlevnější v Jihočeském kraji.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:05|

Benzin za týden mírně zlevnil, nafta dál zdražuje a stojí přes 47 korun

Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytiků ceny v nejbližším období klesnou.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 19:33|

Ceny paliv dál rostou, za naftu řidiči zaplatí téměř 47 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru průměrně zdražila nafta na 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července. Podle ministerstva financí stojí za zdražováním pohyb cen na evropské burze.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:12|

Benzin opět zdražil, litr stojí v průměru 39 korun. Může za to vyšší spotřební daň i rostoucí cena ropy

Pokles ceny benzinu se po zvýšení spotřební daně zastavil, cena nafty se v uplynulém týdnu změnila jen nepatrně. Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,44 koruny za litr na 39 koruny za litr. Nafta stojí 43 koruny za litr, před týdnem byla o haléř dražší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovaly. Cena benzinu se v minulém týdnu dostala na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině. Analytici v dalších týdnech očekávají zdražování.
6. 10. 2022|