TÉMA

Rozpuštění

Praha Sobě kvůli informacím o Pospíšilovi vyzve Pekarovou Adamovou k rozpuštění pražské buňky TOP 09

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. V případě neúspěchu podpoří svolání mimořádného zastupitelstva navrhované hnutím ANO. Informovali o tom zástupci Prahy Sobě. Pospíšil jakékoliv pochybení odmítá.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:28|

Armáda v Gabonu po volbách ohlásila, že se chopila moci

Vojáci v západoafrickém Gabonu podle tiskových agentur oznámili anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci deklarovali převzetí moci v televizi a později prohlásili, že dočasnou hlavou státu se stane jeden z generálů. Úřady dříve během dne vyhlásily, že prezidentský úřad obhájil Ali Bongo. České ministerstvo zahraničí eviduje v zemi jednu českou občanku, která tam pobývá dlouhodobě. Za poslední tři roky jde už o osmý vojenský převrat v některé z bývalých francouzských kolonií.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:46|

V peruánském městě Cuzco uvázlo kvůli nepokojům na pět tisíc turistů

Kolem pěti tisíc turistů uvázlo v peruánském městě Cuzco kvůli nepokojům, které vypukly minulý týden po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Protesty a střety s policií si od té doby vyžádaly přes 20 životů, napsal server BBC.
17. 12. 2022|

Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 22:31|

Moskevský soud stvrdil rozpuštění další části organizace Memorial

Moskevský městský soud nařídil rozpuštění Lidskoprávního centra Memorial –⁠ sesterské organizace Mezinárodního Memorialu, o jehož zrušení rozhodl ruský nejvyšší soud o den dříve. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nich tak soud vyhověl žádosti prokuratury, která středisko mimo jiné obvinila z porušení zákona o „zahraničních agentech“. Zástupci sdružení označují obvinění proti nim za politicky motivovaná. Právnička Memorialu Marija Ejsmontová uvedla, že se uskupení proti verdiktu odvolá.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 19:51|

Ruský soud odročil jednání o rozpuštění Memorialu, organizaci přišly podpořit stovky lidí

Ruský nejvyšší soud odročil jednání o rozpuštění nevládní organizace Mezinárodní Memorial na 14. prosinec. Jednu z nejstarších a nejrespektovanějších lidskoprávních skupin v Rusku přišly v den zahájení procesu podpořit stovky lidí. Organizace Memorial proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 22:11|

Rozpuštění ruské lidskoprávní organizace Memorial by se mělo přehodnotit, říká Kulhánek

Memorial je nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku. Její rozpuštění, o něž ruská generální prokuratura žádá tamní Nejvyšší soud, by se mělo přehodnotit, uvedl v sobotu na Twitteru český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Konec organizace by považoval za ztrátu pro ruský lid, doplnil.
13. 11. 2021|

Lukašenko vyhlásil boj nevládním organizacím. Desítky z nich chce zavřít

Běloruské úřady v posledních dnech nařídily rozpuštění nejméně čtyřiceti nevládních organizací, upozornilo centrum pro ochranu lidských práv Vjasna. Likvidace podle Vjasny hrozí také běloruskému PEN klubu, který vede spisovatelka Světlana Alexijevičová oceněná Nobelovou cenou za literaturu, nebo Běloruské asociaci novinářů (BAJ). Před bezprecedentním tlakem, který je v Bělorusku vyvíjen na občanskou společnost, varovala také mezinárodní organizace Amnesty International (AI).
26. 7. 2021|

Myanmarská vojenská vláda nechá rozpustit stranu expremiérky Su Ťij, jež vyhrála volby

Myanmarská vojenská vláda, která se ujala moci při únorovém převratu, nechá rozpustit stranu někdejší myanmarské premiérky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Důvodem jsou podle junty podvody při listopadových volbách, v nichž Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij jasně zvítězila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na myanmarská média.
21. 5. 2021|

Rozpuštění sněmovny je podle Bartoše jedinou cestou z politické krize. Zeman mu potvrdil, že vládu do voleb nevymění

Prezident Miloš Zeman se nechystá v případě vyslovení nedůvěry nynější vládě nahradit ji prozatímní úřednickou vládou. V Interview ČT24 to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ve středu odpoledne s hlavou státu jednal. Prezident ho také ujistil, že jakmile dostane ze Senátu novelu volebního zákona, podepíše ji. Piráti spolu se STAN se po schválení volebního zákona chtějí pokusit vyvolat předčasné volby. Vyslovení nedůvěry vládě, které nově prosazuje i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nejsou nakloněni – i kvůli nynější diplomatické krizi.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 19:32|

Izraelský parlament odhlasoval své rozpuštění, zemi čekají nové volby

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se nepodařilo ve lhůtě, kterou dostal, sestavit vládní koalici. Po vypršení lhůty odhlasoval nedávno zvolený izraelský parlament své rozpuštění. Volby se tedy budou opakovat, uskutečnit se mají letos 17. září. Vyplývá to z návrhu zákona schváleného ve středu krátce před půlnocí.
29. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 11:58|