TÉMA

Bouřka

Astma způsobené bouřkou může mít epidemické rozměry. Vědci se ho učí předvídat

Astmatické záchvaty jsou způsobené zúžením dýchacích cest, které tak reagují často na infekci, námahu nebo alergeny. Ale nečekaně často přicházejí i při bouřkách. Australští vědci popsali znepokojivé případy a současně pracují na systému, který by měl takové situace předvídat.
20. 12. 2023|

Silná bouřka zalila střední a východní Čechy, hasiči hlásí desítky výjezdů

Desítky výjezdů kvůli následkům bouřek a silného větru měli v úterý večer hasiči ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Odstraňovali hlavně spadlé stromy. V Ovčárech na Mělnicku spadlo veřejné osvětlení, událost se obešla bez zranění. Vyplývá to z vyjádření hasičů. Stromy spadlé na trať zastavily na několika místech provoz vlaků, vyplývá z webu Českých drah.
3. 10. 2023|

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Škody po úderu blesku do Božího oka na sloupu v Praze jdou do statisíců

Statik, restaurátoři a také zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v úterý z plošiny prohlédli části morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí v Praze. Památku před dvěma týdny poničila silná bouřka, kdy blesk uhodil do Božího oka na vrcholu. Škody půjdou zřejmě do stovek tisíc korun, přesnou výši ale zatím radnice nevyčíslila.
29. 8. 2023|

Česko zasáhly silné bouřky. Na jihu země připravily o proud dvacet tisíc domácností

Velmi silné bouřky, které zasáhly Česko, způsobily problémy na jihu země. Pokračovaly do Brna a na Olomoucko. Na jihu Čech se ocitlo dvacet tisíc domácností bez proudu. Silný vítr a pád stromů omezily provoz na železnici. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí (vyjma Ústecka a Karlovarska) postupně na celém území i lokální povodně. Hladiny mohou stoupat v noci na neděli v pásu táhnoucím se od Šumavy přes Českomoravskou vrchovinu k Jeseníkům.
26. 8. 2023Aktualizováno27. 8. 2023, 00:03|

Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 23:59|

Silné bouřky na východě Čech lámaly stromy, zaplavovaly sklepy či ulice

Silné bouřky v noci na pondělí v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovala ráno mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začalo dostávat krajské operační a informační středisko hasičů před půl druhou ráno.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 10:10|

Rusko opět útočilo na přístav v Oděské oblasti, úřady hlásí jednoho mrtvého

Ruské síly v noci na čtvrtek zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v posledních devíti dnech poničily šestadvacet infrastrukturních zařízení v ukrajinských přístavech a pět civilních plavidel.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 10:18|

Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.
22. 6. 2023|

Českem prošly silné bouřky, zkomplikovaly dopravu i dodávky elektřiny

Kvůli silné bouři postupující z Německa do Česka absolvovali ve středu odpoledne hasiči v několika krajích dohromady stovky výjezdů. Na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech, na jihu Čech bylo zásahů kolem 250. Celkem jich generální ředitelství hasičů ve středu k půl sedmé evidovalo přes 850. Na Opavsku silný vítr zničil desítku střech, další poškodil. Popadané stromy také na jihu či západě Čech omezily vlakovou dopravu.
21. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 07:47|

Ve středu bude místy až 34 stupňů, dorazí silné bouřky, vítr a kroupy

Nejvyšší teploty v Česku ve středu ještě vzrostou, v nižších polohách, zejména v Polabí a na jihozápadě a jihu území, bude ojediněle až 34 stupňů Celsia. Odpoledne vlivem teplého a vlhkého vzduchu dorazí od západu silné bouřky, které budou postupovat přes Česko do noci na čtvrtek. Doprovodí je silný vítr s nárazy do 80 kilometrů v hodině, kroupy a intenzivní srážky. V úterý o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
20. 6. 2023|

Začíná tropický týden, nad 30 budou stoupat teploty do čtvrtka

Do Česka přišly tropy, do čtvrtka se nejvyšší denní teploty budou šplhat nad 30 stupňů Celsia, v pátek se mírně ochladí. Místy se v týdnu vyskytnou bouřky, mohou být i silné. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplé počasí bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy budou denní maxima podle měsíčního výhledu ČHMÚ také občas překračovat 30 stupňů. V prvních dvou prázdninových týdnech se zvolna ochladí.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 17:54|

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Česko čeká deštivý týden. Mírně se ochladí a mohou se objevit i bouřky

Slunečné dny končí, v týdnu zaprší a mohou se objevit bouřky. Na začátku týdne se také mírně ochladí, v úterý se nejvyšší denní teploty budou pohybovat kolem 22 stupňů Celsia. Pak se ale začne zase oteplovat a o víkendu bude až 27 stupňů, ačkoliv bude stále spíše oblačno. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 19:25|

Jihovýchod Česka zasáhnou bouřky doprovázené silným větrem a kroupami, varuje výstraha

Jihovýchod Česka zasáhnou v sobotu odpoledne a večer bouřky s kroupami a silným větrem. Místy se objeví také vydatný déšť, takže se mohou rozvodnit menší toky. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Padat mohou až dvoucentimetrové kroupy a vítr má v nárazech dosáhnout rychlosti až sedmdesát kilometrů za hodinu.
6. 5. 2023|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Lokální bouřka zaplavila Slezsko, Stonávka krátce vystoupala na třetí stupeň

Prudké deště zasáhly ve středu večer východní část Moravskoslezského kraje. Hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů, na třetí stupeň povodňové aktivity dočasně vystoupala Stonávka v Hradišti. Během noci se vrátila k normálu.
24. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 05:27|

Bouřky dorazily do Česka. Hasiči vyjeli ke stovce zásahů

Část republiky zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky, objevily se v jižních Čechách i na Hané, poté postoupily do oblasti středních Čech a Prahy. V souvislosti se silným deštěm a bouřkami vyjížděli hasiči do 22:00 k více než stovce zásahů. Nejvíc jich bylo v Jihočeském kraji a středních Čechách. Většinou čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy, uvedli hasiči na Twitteru.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 23:59|

Do Česka se přihnaly bouřky. Meteorologové čekají další tropy, ochladí se až o víkendu

Od úterý do čtvrtka teploty v České republice opět přesáhnou tropickou třicítku, ve středu a ve čtvrtek se mohou vyšplhat až na 35 stupňů Celsia. Na víkend se ale ochladí, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve druhé polovině týdne se vyskytnou bouřky. Meteorologové právě před bouřkami vydali v pondělí dopoledne výstrahu, která platí pro velkou část Česka.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:02|

Kvůli bouřkám jsou bez elektřiny tisíce lidí, spadlé dráty zastavily provoz na D1

Celé Česko v pátek zasáhla silná vedra. Teploty se vyhouply hodně nad třicet stupňů Celsia, na řadě míst zaznamenaly meteorologické stanice druhý den po sobě teplotní rekordy. V některých krajích vyhlásili meteorologové odpoledne smogovou situaci, zároveň pro západní polovinu republiky až do sobotního brzkého rána platí výstraha před bouřkami. O víkendu se podle předpovědi ochladí. Dálnice D1 je kvůli spadlým drátům vysokého napětí na 15. kilometru u Prahy uzavřena.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 23:58|

Požáry na Zlínsku a Olomoucku už hasiči zlikvidovali. Pomohl jim déšť

Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár u Lukovečku na Zlínsku. Oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř. Škoda je asi 200 tisíc korun. V boji s plameny ve vojenském újezdu Libavá byli úspěšní i olomoučtí hasiči. Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl mluvčí Zdeněk Hošák. K uhašení ohnisek výrazně dopomohlo i deštivé počasí. Příčinu i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 13:52|