TÉMA

Nové Mexiko

Prokuratura stáhla obvinění z neúmyslného zabití vůči herci Baldwinovi

Prokuratura v americkém státě Nové Mexiko stáhla obvinění vůči herci Alecu Baldwinovi v souvislosti se zabitím kameramanky Halyny Hutchinsové při natáčení westernu Rust v roce 2021, píše agentura Reuters. Pětašedesátiletý Baldwin byl letos v lednu obviněn z neúmyslného zabití. Stíhání druhé obviněné v případu pokračuje.
20. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 05:40|

Baldwin podal žalobu na zbrojířku a další členy štábu kvůli smrti kameramanky

Americký herec Alec Baldwin v pátek podal žalobu na zbrojířku a další tři členy štábu v souvislosti se smrtí kameramanky Halyny Hutchinsové. Tu Baldwin zastřelil loni v říjnu při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku. Podle agentury AP herec uvedl, že chce očistit své jméno.
12. 11. 2022|

Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.
8. 6. 2022|

Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy

Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|

Na Baldwina a další filmaře míří žaloba kvůli neúmyslnému zastřelení kameramanky

Člen štábu z natáčení filmu Rust ve středu podal žalobu na herce Aleca Baldwina, který minulý měsíc nechtěně zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou. Baldwin a další filmaři se podle něj dopustili zabití z nedbalosti, informovala agentura Reuters.
11. 11. 2021|

Jihozápad Spojených států se potýká s desítkami požárů, město Flagstaff zahalil kouř

Na jihozápadě Spojených států po období horkého a suchého počasí hoří desítky požárů, z nichž jeden zakryl kouřem arizonský Flagstaff a vynutil si málokdy vídané úplné uzavření rozsáhlé přírodní rezervace, která město obklopuje. Právě Arizona je podle agentury AP vlnou lesních požárů zasažena nejvíce. Vedra v oblasti zřejmě polevují, hrozí ovšem nové ohně zažehnuté blesky.
22. 6. 2021|

Šimpanz Ham byl prvním lidoopem ve vesmíru. Za nebezpečný let dostal jablko a půl pomeranče

Hvězdné nebe vždy přitahovalo pozornost lidí, kteří toužili prolomit jeho tajemství. Během 20. století ale technický pokrok přinesl skutečnou naději na jeho prozkoumání. Směrem k obloze se upíraly zraky mnohých odvážlivců, kteří toužili na vlastní oči spatřit Zemi z výšky. Prvním kosmonautům ale dláždila cestu řada pokusných zvířat. Nejprve šlo o octomilky. Před 60 lety, 31. ledna 1961, se do vesmíru podíval první lidoop. Jméno Ham nedostal po šunce, ale po laboratoři The Holloman Aerospace Medical Center. Jen deset týdnů po něm hranici kosmu překonal první lidský kosmonaut, Jurij Gagarin.
31. 1. 2021|

Vědci našli stopy jako z Doby ledové. Vyprávějí o setkání mamuta, lenochoda a lidského batolete

Američtí vědci odhalili v národním parku White Sands stopy, které vyprávějí záhadný, ale překvapivě povědomý příběh. Ten se odehrál asi před deseti tisíci lety a hlavní roli v něm hráli mamut, lenochod a lidské batole.
26. 10. 2020|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

Vlci v nouzi. Američtí ochránci přírody bojují s pytláky i předsudky

Vlci jsou považováni za nebezpečné šelmy, kolují o nich hrůzostrašné historky. Ve skutečnosti jsou ale na mnoha místech na předních příčkách seznamu ohrožených druhů. Vůbec nejvíc ohroženi jsou vlci rudohnědí a mexičtí. Ochránci proto pracují na speciálních programech odchovu vlčích štěňat i na vzdělávacích programech, které mají šelmy zbavit pověsti krvelačného zvířete a zdůraznit jejich nezastupitelnou úlohu v ekosystému.
30. 5. 2019|