TÉMA

Pytláci

V Jihoafrické republice vloni přibylo upytlačených nosorožců. Stále se zabíjí hlavně kvůli tradiční medicíně

Jihoafrická republika je v současné době zemí, kde žije nejvíc nosorožců. Přes řadu opatření a velké náklady se ale ani tam nedaří zastavit pytláky, kteří bohatnou na zabíjení těchto ohrožených tlustokožců. Dokazují to nově zveřejněná data za rok 2023.
28. 2. 2024|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Posledních 252. Vědci se pokouší zachránit vymírající vlky rudohnědé

Zoologická zahrada v americkém městě Knoxville je součástí programu, který se pokouší dát naději nejohroženější psovité šelmě světa – vlkovi rudohnědému. Plány kazí farmáři i pytláci.
7. 11. 2022|

Pašování upytlačených zvířat se zastavilo. Ale jen dočasně, čeká se na otevření hranic, varují ochránci

Šíření koronaviru ochromilo ekonomickou aktivitu, zastavilo cestování i část přeshraničního obchodu. A další sektor, který pociťuje dopad pandemie, je nelegální obchod s upytlačenými zvířaty. „Ostraha na hranicích je příliš silná. Nedostaneme produkty ven,“ řekl jeden z vietnamských pašeráků vyšetřovateli v utajení, kterého nyní citoval zpravodajský server The New York Times.
10. 5. 2020|
Horizont ČT24

Zambie obnovuje populaci nosorožců. Pytláci je vyhubili kvůli bludné víře čínských léčitelů

Zambie se snaží do volné přírody vrátit nosorožce. Původně dvanáctitisícová stáda pytláci na konci devadesátých let zcela vybili kvůli léčitelské poptávce ve východní Asii. Teď se v několika národních parcích uchytily přísně střežené zárodky možné budoucí populace ohroženého tlustokožce. Za nimi se vydal reportér Jakub Szántó.
9. 7. 2019|

Vlci v nouzi. Američtí ochránci přírody bojují s pytláky i předsudky

Vlci jsou považováni za nebezpečné šelmy, kolují o nich hrůzostrašné historky. Ve skutečnosti jsou ale na mnoha místech na předních příčkách seznamu ohrožených druhů. Vůbec nejvíc ohroženi jsou vlci rudohnědí a mexičtí. Ochránci proto pracují na speciálních programech odchovu vlčích štěňat i na vzdělávacích programech, které mají šelmy zbavit pověsti krvelačného zvířete a zdůraznit jejich nezastupitelnou úlohu v ekosystému.
30. 5. 2019|