TÉMA

Hadi

Substance účinná proti všem hadím jedům. Vědci udělali významný krok ke svatému grálu toxikologie

Vědci z americké výzkumné organizace Scripps Research vyvinuli protilátku, která dokáže blokovat účinky smrtelných toxinů obsažených v jedech nejrůznějších druhů hadů vyskytujících se v Africe, Asii a Austrálii. Podle expertů jde o významný krok na cestě k univerzálnímu protijedu.
25. 2. 2024|

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Geny podporující vznik jedů mají i lidé. Vědci popsali, jak se tento systém vyvinul

Vědci popsali, jak u zvířat vznikl jedový systém. Přestože se nejvíce vyvinul u hadů, jeho základy jsou dodnes patrné i u savců, a tedy i u lidí.
3. 4. 2021|

Hadi na ostrově Guam se naučili vytvořit ze svého těla laso. Šplhají tak i na stožáry a loví ohrožené ptáky

Přírodovědci popsali, že si hadi na Guamu osvojili zcela nový a doposud nikdy nepozorovaný způsob pohybu. Pomocí zvláštního šplhání, které připomíná točení lasem, dokážou šplhat i na sloupy nebo veřejné osvětlení. Invazivní hadi se kvůli tomu stávají stále větší hrozbou pro místní ptáky.
14. 1. 2021|

Holub, který boří mýty, a chrastící užovka. Brněnská zoo je o dva druhy zvířat pestřejší

Zoo Brno začala chovat dva nové druhy. Návštěvníci se mohou těšit na holuba nikobarského, který připomíná bažanta, a na užovku sanmartinskou. Zoo v tomto případě chová poddruh, který nemá žádná jiná evropská zahrada.
30. 7. 2020|

Hadi mezi hroby děsí obyvatele Velkého Šenova. Přehnaný strach není na místě, uklidňuje zoolog

Návštěvníky hřbitova ve Velkém Šenově na Děčínsku ohrožují zmije. Mezi hroby se jich pohybuje nezvykle velké množství, radnice vydala varování před vstupem do areálu. Podle odborníka na hady, který si hřbitov prohlédl, je na místě opatrnost, nikoli však zbytečný strach.
4. 7. 2020|

Wuchanský koronavirus se na lidi mohl přenést z hadů, tvrdí genetická analýza

Nový druh koronaviru, který v čínském Wu-chanu připravil o život již nejméně 17 lidí, se podle genetické analýzy na člověka zřejmě dostal z plazů, kteří se jím zase nakazili od netopýrů.
23. 1. 2020|

Vědci rozluštili tajemství kobřího jedu. Mohlo by to zachránit mnoho lidských životů

Velký mezinárodní tým přečetl genom kobry indické. Vědci si od toho slibují, že konečně získají protijed, který pomůže proti uštknutí jedním z nejvíce nebezpečných hadů světa.
8. 1. 2020|

Rodině v Brně v noci vlezla do bytu krajta, strážníci ji odchytli. Odkud se vzala, zatím není jasné

Do bytu rodiny s malým dítětem v Brně-Řečkovicích vlezla v noci na středu metrová krajta královská, odchytili ji strážníci. Škrtič se dovnitř dostal patrně dveřmi do zahrady, zatím ale není jasné, odkud se připlazil. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.
24. 7. 2019|

Na hadí uštknutí umírají ročně desetitisíce lidí. WHO varuje před krizí

Hadí uštknutí jsou v Česku považována za něco výjimečného, ale v mnoha zemích se na uštknutí stále umírá. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) je každých 5 sekund pokousán jeden člověk.
29. 5. 2019|