TÉMA

Radek Jaroš

„Úžasný výkon“ nepálského šerpy na Everestu. Horolezce snesl na zádech z takzvané zóny smrti

Další nepálský šerpa se zapsal do historie dobývání Mount Everestu. Těsně pod vrcholem nejvyšší hory světa přerušil výstup a na svých zádech snesl zpět osamělého a zcela vyčerpaného horolezce. Zachráněný Malajec by jinak nejspíš zemřel. Podle slavného českého horolezce Radka Jaroše je to „úžasný výkon“.
1. 6. 2023|

Nejméně jedna z obětí sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka. Oficiální informace ale chybí

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsaly deník Il Messaggero a agentura AGI. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI. Záchranáři už našli čtyři pohřešované, není ale jasné, jaké jsou národnosti. České ministerstvo zahraničí zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nepotvrdilo.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 23:19|

Smutné jubileum. Nepál slaví výročí prvního zdolání Everestu a zároveň oplakává jeho nové oběti

Nepál si připomíná výročí prvního výstupu na Mount Everest, který 29. května 1953 zdolali Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Oslavy ale zastiňuje nejtragičtější sezona za poslední čtyři roky, při které zahynulo už jedenáct horolezců. Znovu se tak diskutuje o tom, zda by nepálská vláda neměla začít omezovat počet vydávaných povolení k výstupu na nejvyšší vrchol světa.
29. 5. 2019|