TÉMA

Johnson & Johnson

Rubl sílí nehledě na další sankce. Polská vláda zakázala dovoz ruského uhlí

Kvůli mezinárodním sankcím vůči Rusku pozastavuje své aktivity v zemi i francouzský prodejce sportovního oblečení a vybavení Decathlon. Firma ve svém prohlášení uvedla, že má problémy s dodávkami. K podobnému kroku přistoupil i americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson, který přestane do země dodávat kosmetické výrobky. Bude ale dál zásobovat Rusko léky a zdravotnickými potřebami. Polská vláda schválila návrh zákona, který zakazuje dovoz uhlí z Ruska. Británie také poprvé ve svých vodách zadržela superjachtu, informoval zpravodajský server BBC. Rubl se dostal na nejsilnější úroveň za více než měsíc
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 18:58|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Nejvyšší soud v Oklahomě zrušil trest pro firmu Johnson & Johnson v opioidové krizi

Oklahomský nejvyšší soud v úterý zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle nějž měla farmaceutická společnost Johnson & Johnson zaplatit 465 milionů dolarů (přes deset miliard korun) jako pokutu za nepravdivé informování o lécích utišujících bolest. Tyto informace pomíjely jejich návykovost, a přispěly tak k šíření závislostí.
9. 11. 2021|

Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.
26. 10. 2021|

Vakcína Johnson & Johnson proti HIV selhala. Její neúspěch ukazuje, že systém kontroly funguje

Vakcína společnosti Johnson & Johnson proti HIV, která využívá stejnou technologii jako očkování proti covidu-19, selhala v klinické studii. Je neúčinná. Jde o další neúspěch ve snaze kontrolovat tuto nemoc, unikátní vlastnosti patogenu doposud všem vakcínám odolávají.
2. 9. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Americké úřady plně schválily vakcínu Pfizer/BioNTech. Změní to vývoj pandemie, shodují se experti

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud podobně jako vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. Podle expertů to může mít zásadní dopad na boj s pandemií.
24. 8. 2021|

Počet nových případů covidu mírně stoupl, vakcinační týmy jedou do vyloučených lokalit

Laboratoře ve středu potvrdily v Česku 205 nových případů nemoci covid-19, o 11 více než před týdnem. V poslední době počty v mezitýdenním srovnání většinou klesají, naposledy stouply minulý čtvrtek. Vyplynulo to z údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:05|

Epidemie opět přibrzdila, v pátek přibylo 140 případů. Od soboty může být bez respirátoru ten, komu to povolí lékař

Po čtvrtku, kdy po dlouhé době prokázaly testy více nakažených než před týdnem, se v pátek situace zase významně zlepšila. Pozitivní výsledek mělo pouze 140 testů na koronavirus, oproti předchozímu týdnu jich bylo o 47 méně a oproti čtvrtku o 67 méně. Od soboty platí pozměněná opatření, která v pátek schválila vláda. Lidé, kterým to nedoporučí lékař, tedy již nemusí nosit ve vnitřních prostorách respirátory, děti do 12 let nemusí jít na test před cestou z vysoce nebo velmi vysoce rizikových zemí do Česka.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 16:51|

Pandemie ve světě: EU má 200 milionů plně naočkovaných obyvatel. Chorvatsko zpřísňuje opatření

V Evropské unii má ukončené očkování 200 milionů lidí. Chorvatsko zpřísňuje opatření a stejný krok plánuje italská vláda. V Británii pak hrozí kvůli nařízeným izolacím nedostatek potravin. Americký prezident Joe Biden zase přesvědčoval skeptické nebo váhající spoluobčany, aby se nechali očkovat. A Čína odmítla plán Světové zdravotnické organizace (WHO) na druhou fázi vyšetřování původu koronaviru.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 21:43|

Vakcína Johnson & Johnson je dlouhodobě účinná vůči variantě delta, uvedla firma

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína Janssen proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 10:04|

Pověst AstraZenecy utrpěla. Podle expertů je ale vakcína bezpečná, byť asi méně účinná proti nakažlivějším variantám

Na 300 tisíc Čechů už dostalo vakcínu od firmy AstraZeneca. Právě nad používáním tohoto přípravku ale visí otazníky, pokud jde o účinnost i věk. České ministerstvo zdravotnictví doporučuje látku nepodávat lidem mladším 60 let. Podle molekulárního genetika Jana Pačesa však jde o bezpečnou vakcínu a přínos bude mít do budoucna i podle vakcinologa Romana Chlíbka. Nežádoucí účinky jsou velmi vzácné a výhody vakcíny převažují, jisté limity však může mít v účinnosti proti agresivnějším variantám viru, zaznělo v pořadu 90' ČT24, jehož byli hosty.
16. 6. 2021|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|

Druhý den po sobě přibylo pod 200 nakažených. Dokončené očkování má přes dva miliony lidí

V pátek mělo pozitivní výsledek 180 testů na covid-19. Bylo jich opět méně než v předchozím týdnu a nepatrně méně i ve srovnání se čtvrtkem. Denní přírůstky jsou nyní na úrovni odpovídající loňskému srpnu. Reprodukční číslo udávající tempo šíření – nebo spíše slábnutí – epidemie je na hodnotě 0,66, která je vůbec nejnižší za celou její dobu. Nárok na množství preventivních testů bude v červenci stejný jako nyní - 4 antigenní a 2 PCR testy. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 20:24|

Ministerstvo doporučilo vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson pouze lidem nad 60 let

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovat lidi mladší 60 let. Uvedlo to ve středu s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:46|

Pandemie ve světě: Vietnam pozastaví lety do Hanoje. Slovensko usnadňuje pravidla pro cestování

Vietnam od úterka pozastaví mezinárodní lety do Hanoje, zároveň chce otestovat všech devět milionů obyvatel Ho Či Minova města ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru. Opatření zpřísňuje také Jihoafrická republika, kde restaurace, bary nebo posilovny budou muset zavírat dříve. Slovensko naopak rozvolňuje cestovní pravidla, v Itálii se otevírají vnitřky restaurací či stadiony a ve Francii začalo protikoronavirové očkování pro všechny dospělé.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 14:47|

Do července dostane nabídku očkování 70 procent dospělých Evropanů, řekla šéfka EK

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová prohlásila, že do července bude mít možnost očkovat se 70 procent dospělých Evropanů a že EU koncem týdne získá od počátku vakcinace 260 milionů dávek vakcíny. Lídryně to řekla na konferenci Europaforum. Zatímco na počátku očkovací kampaně proti koronaviru čelila sedmadvacítka značné kritice, nyní je nepochybné, že imunizace je velkým úspěchem, dodala von der Leyenová.
20. 5. 2021|

K očkování se mohou hlásit lidé nad 40 let

Od půlnoci z neděle na pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit všichni lidé nad 40 let. Dalším krokem by již mělo být otevření registrací pro všechny nad 16 let, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by se tak mohlo stát 1. června. V polovině května vypršela platnost přednostních kódů pro chronické pacienty s nižší prioritou, s prioritními kódy se dál mohou hlásit osoby pečující a akademičtí pracovníci.
12. 4. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 09:32|

Až půlrok by měl být považován za odolného ten, kdo prodělal covid, plánuje ministerstvo

Na 180 dní, tedy dvojnásobek oproti současnosti, chce ministerstvo zdravotnictví prodloužit dobu, kdy by byl člověk po prodělání covidu-19 považován za odolného vůči další nákaze. Epidemie v Česku dále slábne, počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní klesl na 88 z předchozích 95. V úterý laboratoře potvrdily 1673 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o 740 méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za den 77 615 lidí.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:51|

Pandemie ve světě: Norsko končí s AstraZenecou, Slovensko jí dál věří. Británie prošetří postup vlády

Německo rozvolní pravidla pro povinnou karanténu po příjezdu do země. Zjednoduší se i návštěva Polska. Francouzští poslanci poslali do Senátu návrh covidového pasu, který má lidem umožnit účastnit se hromadných akcí. Norsko definitivně končí očkování vakcínou firmy AstraZeneca. Naopak Slovensko dál s touto vakcínou počítá, od června možná začne využívat i ruský Sputnik V.  V Británii příští rok začne veřejné vyšetřování ohledně reakce vlády na covidovou pandemii. Denní rekord úmrtí na covid-19 eviduje Indie.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:21|

Někteří senioři na očkování stále čekají. Praktici mají málo vakcín

Některým praktickým lékařům přichází očkovací látky se zpožděním. V důsledku toho čekají ohrožení pacienti déle, což jim komplikuje další léčbu. Část z nich se proto raději přehlašuje do očkovacích center. Všichni ale takovou možnost nemají a někteří nepohybliví pacienti jsou kvůli tomu dále v izolaci. Na druhou stranu musejí lékaři některé pacienty přesvědčovat, aby se naočkovat nechali.
11. 5. 2021|

Na akce bude moci ještě v květnu 700 lidí, plánuje Zaorálek. Očkování zrychlilo, praktickým lékařům chybějí vakcíny

Ve středu dostal vakcínu proti covidu-19 druhý nejvyšší počet lidí za den od začátku vakcinace, a to 76 099. Vakcíny ale chybí praktickým lékařům. Ve středu přibylo 1857 potvrzených případů. Počet nově nakažených byl nejnižší za všední den od 21. září. Vláda ve čtvrtek rozhodla o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mohlo po polovině května rozvolňování pokračovat povolením hromadných akcí až pro 700 lidí.
6. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 17:18|