TÉMA

Václav Cigler

Státní cenu za literaturu získal dramatik a rabín Karol Sidon. Ministr Zaorálek ocenil dalších sedm umělců

Státní cenu za literaturu letos získal dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon. Porota ocenila jeho celoživotní přínos, zazářil podle ní zejména knihami Sen o mém otci a Sen o mně či scenáristickou spoluprací s režisérem Jurajem Jakubiskem. Laureátkou Státní ceny za překladatelské dílo se stala romanistka Anna Kareninová, jejíž jméno je spojeno především s překlady francouzských a italských knih i filmů. Cena za filmové umění patřé režiséru Jiřímu Menzelovi.
21. 10. 2019|

Kde budeme žít zítra? Karel Malich vystavuje utopické projekty

Brněnská Fait Gallery uspořádala výstavu k pětadevadesátinám Karla Malicha. Významný český výtvarník se proslavil především drátěnými plastikami. Galerie představuje jeho utopické projekty ze šedesátých a sedmdesátých let, které vycházely z umělcovy představy o architektuře budoucích měst. A tu formovalo mimo jiné dobývání vesmíru člověkem.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 19:02|

Vydatné deště v Olomouci zavřely obrazárnu Muzea umění. Zaměstnanci odstraňují vlhkost

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, jež se v místnostech objevila po současných vydatných deštích. Výstavní prostory jsou uzavřené do odvolání, exponáty podle vedení muzea poškozeny nejsou.
29. 5. 2019|