TÉMA

Jaderný reaktor

Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
10. 11. 2023|

Ve světě vzniká šedesát nových jaderných reaktorů, v Evropě jednotky

Svět postupně zvyšuje svou výrobní kapacitu jaderné energie, v současnosti se po celé planetě pracuje na šedesáti nových jaderných reaktorech. V Evropě staví Francie či Británie, čtyři reaktory připravuje Turecko, první z nich má spustit ještě letos. Plány má také Ukrajina, ale kvůli ruské invazi je musela pozdržet. Naopak třeba Německo od jádra couvá.
31. 10. 2023|

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor, získala tak prvenství mezi univerzitami

V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun. Proces k výstavbě reaktoru fakulta zahájila v roce 2014, samotná výstavba trvala rok.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:19|

Spojené státy chtějí testovat reaktor na vojenský uran. Vyvolává to kritiku

Spojené státy se snaží najít cestu z energetické krize mimo jiné vývojem nových atomových reaktorů. Nový experiment ale vyvolává kontroverze, protože má využívat jako palivo vysoce obohacený uran.
30. 5. 2023|

Rolls-Royce se chlubí konceptem jaderného pohonu. Má dostat lidi na Mars

Lidstvo v následujících dekádách plánuje cesty na Měsíc a Mars, ambice ale omezují stávající metody pohonu raket. Ten chemický je pro cesty do hlubšího vesmíru nepraktický. Nyní přišla s informací o vývoji prototypu možného náhradníka společnost Rolls-Royce.
7. 2. 2023|

NASA chce mít na Měsíci jaderný reaktor. Musí se ale vejít do rakety

NASA chce postavit a dopravit na Měsíc jaderný reaktor. Ten by měl zásobovat lidské posádky po dobu nejméně deseti let. Americká kosmická agentura pro tento cíl vybrala tři společnosti, jež by měly koncept vymyslet, připravit a nakonec realizovat.
23. 6. 2022|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Rusové zaútočili z našeho území na Bělorusko, chtějí ho vtáhnout do války, tvrdí Ukrajina

Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, tvrdí ukrajinská armáda. Je to podle ní provokace, která má vtáhnout Minsk do války. Ukrajinské analytické centrum následně oznámilo, že běloruské jednotky mohou zaútočit již v pátek po deváté hodině, píše agentura Unian. Poprvé od začátku invaze také Rusové ostřelovali ukrajinská města Luck a Dnipro. Na východě podle Moskvy dobyli Volnovachu severně od obléhaného Mariupolu. Ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. Ukrajinská vojenská rozvědka také tvrdí, že Putin nařídil přípravu teroristického útoku na jadernou elektrárnu v Černobylu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 21:58|

Francie koupí akcie energetické firmy, která kvůli vládě prodává elektřinu pod cenou

Francouzský stát koupí akcie energetické společnosti EDF v hodnotě 2,1 miliardy eur (51,2 miliardy korun). V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL to oznámil ministr financí Bruno Le Maire. Podnik má potíže mimo jiné kvůli vládnímu nařízení, aby prodával elektřinu pod tržní cenou, a výpadkům jaderných reaktorů. Společnost proto vyhlásila akční plán a zvýší kapitál o 2,5 miliardy eur.
18. 2. 2022|

Francie cestou k uhlíkové neutralitě postaví nejméně šest jaderných reaktorů

Francie v nadcházejících desetiletích postaví nejméně šest nových jaderných reaktorů, oznámil prezident Emmanuel Macron. Jadernou energii staví do centra úsilí země o uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Oznámil také, že chce prodloužit životnost starších jaderných elektráren ze současných čtyřiceti let na padesát a více, pokud to bude bezpečné.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 21:05|

Malý jaderný reaktor vědců z Řeže by mohl zásobovat odlehlá místa

Vývojáři z Řeže si nechali patentovat malý jaderný reaktor Energy Well. Zařízení má vyrábět elektřinu až pro 16 tisíc domácností. Celé vybavení se přitom vejde jen do několika lodních kontejnerů.
2. 2. 2020|

ČEZ bude s Američany společně rozvíjet malé jaderné reaktory

Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně rozvíjet malé modulární jaderné reaktory. Ve čtvrtek podepsaly dohodu o porozumění, uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Obě společnosti podle něj budou sdílet technické poznatky z vývoje těchto zdrojů a posoudí také možnosti jejich uplatnění v podmínkách Česka i celé Evropy. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš (ANO) letos na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.
26. 9. 2019|

Unikátní robot z Liberce odvede práci i v jaderném reaktoru. Může pomoci s demontáží Dukovan

Robota, který může pomoci při dekontaminaci vyřazených jaderných reaktorů, vyvinuli vědci Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci spolu s odborníky Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Zařízení má pomoci s detekcí radioaktivity.
26. 6. 2019|

Prodloužení životnosti jaderných zdrojů má smysl, říká Drábová. Nízkoemisní zdroje jsou třeba

Prudký pokles kapacity výroby elektřiny z jádra ohrozí plnění klimatických cílů a bezpečnost dodávek elektřiny, varuje nová zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Rozvinuté země by proto podle ní měly najít způsoby, jak prodloužit životnost svých jaderných reaktorů. To je žádoucí také podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové či fyzika a odborníka na globální oteplování Jana Hollana.
30. 5. 2019|