TÉMA

Miroslav Srnka

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Pražské jaro uvedlo novinku Overheating. České orchestry se ale kvůli soudobé hudbě nepřehřívají

Festival Pražské jaro, který až do 4. června zve na 74. ročník, se vedle klasiky věnuje i soudobé hudbě. Tu českou v programu mimo jiné zastupuje novinka Overheating skladatele Miroslava Srnky. Na Pražském jaru byla uvedena tento týden v evropské premiéře. O skladbě samotné i postavení současné „vážné hudby“ v Česku mluvil v rozhovoru pro Události v kultuře její autor.
29. 5. 2019|