TÉMA

Populární hudba

Elton John dosáhl na EGOT. Elitní klub cen zpochybňují „lovci“ a čestná ocenění

Jako vyhrát grand slam v showbyznysu, říká se o dosažení mety EGOT. Tedy získání čtyř prestižních uměleckých cen, z jejichž názvů je složen tento akronym: televizní Emmy, hudební Grammy, filmový Oscar a divadelní Tony. Nejnovějším členem tohoto klubu se stal britský zpěvák a skladatel Elton John. Počet umělců, kteří na EGOT dosáhli, nepřesahuje dvě desítky, kritici ale varují před možnou devalvací.
16. 1. 2024|

30 let zpět: Frank Zappa na koncertu k odchodu sovětských vojsk z Československa

Před 30 lety se v Praze konal megakoncert pod názvem „Adieu C.A.“ při příležitosti odchodu sovětských vojsk z Československa. Jako zvláštní host účinkoval americký hudebník Frank Zappa, který publiku zahrál po tříleté pauze. Na koncertě vystoupila i kapela Pražský výběr v čele s Michalem Kocábem, tehdejším předsedou parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 6. 2021|

Maďarská vláda podpoří populární hudbu, má podle ní pozvednout národní identitu. Kritici se bojí cenzury

Kabinet premiéra Viktora Orbána chce podpořit maďarskou populární hudbu. Vyčlenil na to 62 milionů eur (1,6 miliardy korun). Podle vládního zmocněnce pro kulturu by měla hudba víc podporovat národní identitu. Záměr budí obavy z politických intervencí do svobodné tvorby i z její cenzury.
25. 3. 2021|

Dotýkat se hvězd. Eva „FitzPilarová“ dala české popkultuře švih amerického swingu

Písně, kterým v půli šedesátých let propůjčila hlas, mohou s odstupem půl století fungovat jako soundtrack jedné éry. Svižné swingové melodie i romantické duety v čele s Ach, ta láska nebeská patří do zlatého fondu českých rádií a z Evy Pilarové vytváří jednu z výrazných tváří tuzemské pop music posledních pěti dekád. Dráhu zpěvačky, která zemřela v sobotu nad ránem ve věku osmdesáti let, připomíná web ČT24 v aktualizovaném profilu.
14. 3. 2020|

Karel Gott symbolizuje proměnu populární hudby od šedesátých let do dneška, říká Josef Vlček

Česko, ale i další země se ohlížejí za hudební kariérou zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel. Pro mnohé znamenal symbol doby, přinejmenším však byl symbolem populární hudby druhé poloviny dvacátého století. „I v posledních letech se přichyloval k novým kapelám a hledal mezi nimi nějakou inspiraci,“ připomíná hudební publicista Josef Vlček, který byl hostem pořadu Události v kultuře.
3. 10. 2019|

Šibydibyšibydibypápápam. Eva Pilarová slaví osmdesátiny

Písně, kterým v půli šedesátých let propůjčila hlas, mohou s odstupem půl století fungovat jako soundtrack jedné éry. Svižné swingové melodie i romantické duety v čele s Ach, ta láska nebeská patří do zlatého fondu českých rádií a z Evy Pilarové vytváří jednu z výrazných tváří tuzemské populární hudby uplynulého půlstoletí. Nezaměnitelná interpretka slaví 9. srpna osmdesáté narozeniny.
9. 8. 2019|