TÉMA

York

Doporučujeme

Rodičovština je téměř univerzální jazyk, liší se jen v detailech. Vědci zkoumají její pravidla

Některé rysy žvatlání dospělých na malá miminka, jako je výška tónu či melodie, jsou si velmi podobné ve většině světových jazyků. Popsali to vědci ve studii, která podle autorů ukazuje, jak děti chápou jazyk a také to, jak se kojenci v rozumových schopnostech zlepšují.
17. 10. 2022|

Pravěcí lidé dokázali optickou iluzí rozpohybovat rytiny zvířat

Naši předkové z doby kamenné si večerní čas u ohně nekrátili jen vyprávěním příběhů. Na scény z běžného života se mohli podívat ve stejném stylu, v jakém my dnes sledujeme televizi, uvádí studie britských vědců. Obrázky vyryté na kamenné desky pravěcí lidé položili k ohništi, kde na nich mihotavé světlo utvářelo iluzi pohybu, jakousi ranou formu animace.
25. 4. 2022|

Zbavit se cetek? To bylo nemožné už pro lidi v době železné, ukazují archeologické nálezy

Už lidé před dvěma tisíci lety se nedokázali přimět k tomu, aby se zbavili věcí, které nepotřebovali, ale cítili k nim nějaký emocionální vztah. Ukazuje to výzkum ze Skotska.
23. 6. 2021|

Tání ledovců může ohrozit světová velkoměsta, varují simulace

Podle simulací, které vytvořil postupimský Institut pro výzkum oteplování klimatu, Postupimská univerzita a newyorská Kolumbijská univerzita, budou města jako New York, Tokio, Londýn, Hamburk a mnohá další tvrdě postižena budoucím zvýšením hladiny moří.
27. 10. 2020|

Mutace koronaviru neoslabí účinnost očkování, potvrdil australský výzkum

Vakcíny, které jsou v současnosti vyvíjeny proti nemoci covid-19, by podle nové studie virologů z univerzity v australském Yorku neměly být negativně ovlivněny nedávnými mutacemi viru.
10. 10. 2020|

Z Westminsterského paláce na sever Anglie. Britští lordi možná přesídlí do upadajícího Yorku

Britská vláda zvažuje, že přestěhuje Sněmovnu lordů z Westminsterského paláce v Londýně do Yorku na severu země. Stanici Sky News to řekl předseda britské Konzervativní strany James Cleverly. Je to prý jeden z kroků, které by měly pomoci podpořit různé části Velké Británie.
19. 1. 2020|
Brexit

„Nikdo nehlasoval pro diktaturu.“ Britové protestovali proti kroku premiéra Johnsona

Tisíce lidí ve Velké Británii protestovaly proti rozhodnutí premiéra Borise Johnsona, který tento týden ohlásil několikatýdenní přerušení práce britského parlamentu před říjnovým termínem brexitu. Demonstranti se shromáždili nedaleko Johnsonova sídla v Downing Street 10 v centru Londýna, ale například i v Belfastu, Yorku a v dalších městech.
31. 8. 2019|

Antibiotika jsou v řekách na celém světě. Nahrává to šíření odolných bakterií, varují vědci

První globální studie světových řek přišla s alarmující zprávou. Vodní toky napříč kontinenty jsou zamořené antibiotiky. Na některých místech jejich koncentrace až třistanásobně překračuje bezpečnou úroveň. Léky podávané lidem a zvířatům, které se do řek dostávají hlavně z kanalizace, objevila studie v 65 procentech zkoumaných lokalit.
9. 6. 2019|

Studie: Pytláků sice ubývá, slonům v Africe ale dál hrozí vyhynutí

Navzdory tomu, že v posledních letech počet slonů zabitých pytláky klesá, hrozí chobotnatcům v Africe stále vyhubení, pokud mezinárodní společenství nepřijme další opatření na jejich ochranu. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), o které informovala agentura AFP. Úsilí by se mělo podle ní vynaložit na snížení poptávky po slonovině, pomoci ale může také boj proti korupci a chudobě v afrických zemích.
29. 5. 2019|