TÉMA

Branná povinnost

Armáda v Praze provedla rutinní nácvik odvodního řízení, simuluje tak situaci ohrožení státu

Armáda ve čtvrtek v pražské Poliklinice Pod Marjánkou s figuranty provedla praktický nácvik odvodního řízení. Zúčastnili se ho kromě vojáků z krajského vojenského velitelství (KVV) také příslušníci aktivních záloh, zástupci krajských a obecních samospráv a jako přihlížející byli pozváni také zdravotníci. Ačkoliv jde o pravidelné cvičení, připravovaná akce ve stínu války na Ukrajině u některých vyvolávala dojem, že jde o chystanou mobilizaci, což už dříve popřeli zástupci armády, vlády i prezident.
18. 5. 2023|

Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku, po kritice jej upraví

Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala. Odmítl však, že by měl s vojenskými veliteli neshody.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:15|

Ukrajinská armáda se rozhodla omezit pohyb mužů v branném věku, Zelenskyj žádá vysvětlení

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval rozhodnutí armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Po velení armády a ministerstvu obrany žádá vysvětlení. Chystaný krok vyvolal v ukrajinské společnosti vlnu nevole.
5. 7. 2022|

Netanjahuovi končí termín pro sestavení vlády. Jednání zasekl spor o narukování ultraortodoxních židů

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ve středu vyprší lhůta, ve které měl sestavit novou koaliční vládu. Rozhovory se zadrhly kvůli sporům mezi menšími pravicovými stranami. Ty se neshodnou v otázce, zda ultraortodoxní židé budou muset rukovat do armády. Už v pondělí izraelský parlament udělal první krok na cestě k novým volbám. Kvůli volebnímu patu poslanci předběžně schválili rozpuštění zákonodárného sněmu, projít ale musí ještě finálním hlasováním.
29. 5. 2019|