TÉMA

Dmitrij Rogozin

Ruská vesmírná agentura Roskosmos cvičí vlastní armádu. Vojáky láká na vysoké odměny

Ruská vesmírná agentura Roskosmos provádí nábor a výcvik ozbrojenců, kteří by se měli zapojit do agrese na Ukrajině. Informaci přinesl deník Financial Times.
22. 6. 2023|

Výpadky GPS postihují v Moskvě taxikáře či uživatele sdílených aut

Automobilová doprava v Moskvě čelí výpadkům amerického satelitního systému GPS. Poprvé se objevily po útocích dronů na Kreml počátkem května. Ruské úřady tehdy dokonce systém blokovaly na ochranu přehlídky na Rudém náměstí. Teď se ale poruchy vrátily a navigace ve dvanáctimilionové metropoli se zkomplikovala pro taxikáře i uživatele sdílené ekonomiky.
15. 6. 2023|

Odchod Rusů z ISS Západ ustojí, ruský vesmírný program ale bude v troskách, myslí si odborníci

I přes ostrá slova z Moskvy podle odborníků a analytiků není zcela jasné, kdy, jak a zda vůbec skončí rusko-západní spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Zatímco podle některých expertů Západ případný odchod Ruska z mezinárodního projektu zvládne a Moskva tím svůj vesmírný program naprosto zdevastuje, podle jiných by to znamenalo předčasný konec celého projektu ISS.
2. 8. 2022|

Kvůli ruským vojenským posilám nemůže ukrajinská armáda polevit, řekl Zelenskyj. Putin údajně začal s čistkami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotním projevu uvedl, že nemůžou snížit intenzitu bojů kvůli tomu, že Moskva do země posílá další jednotky. Ztráty ruské armády jsou podle něj největší za poslední desetiletí. Vyzval také mezinárodní společenství, aby pomohlo dosáhnout propuštění starosty obsazeného Melitopolu, kterého podle Kyjeva unesli ruští vojáci. V hodinu a čtvrt dlouhém telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzvali německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron k okamžitému příměří. Podle amerických analytiků začal Putin s čistkami v armádě a tajných službách.
12. 3. 2022Aktualizováno12. 3. 2022, 22:59|

Kosmonauti našli na modulu Zarja ruské sekce ISS nové trhliny

Ruští kosmonauti objevili při kontrole ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nové trhliny. Jsou sice jen na povrchu, ale zřejmě se časem mohou šířit. Agentuře RIA Novosti to řekl generální konstruktér kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimir Solovjov. Prodlužovat využívání ruského segmentu stanice po roce 2025 pokládá za riskantní.
30. 8. 2021|

NASA chce hledat život na Venuši sama. Zvažuje vyslání robotické sondy

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, včetně mise k Venuši, s cílem zjistit, zda na ní skutečně existuje život. Informovala o tom agentura Reuters poté, co tento týden média oznámila, že vědci v atmosféře sousední planety našli plyn spojovaný s životem.
17. 9. 2020|

Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:13|

Roskosmos viní Trumpa ze snahy uzurpovat si jiné planety

Ruská vesmírná agentura Roskosmos obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa ze snahy uzurpovat si jiné planety. Ruské podezření v tomto směru vyvolal Trumpův podpis pod nařízením ohledně americké politiky vůči komerční těžbě ve vesmíru.
8. 4. 2020|

Do ruské rakety Sojuz krátce po startu udeřil blesk, let ale nenarušil

Z ruského kosmodromu Pleseck v pondělí úspěšně odstartovala raketa Sojuz s družicí ruského navigačního systému Glonass. Do raketového nosiče během letu udeřil blesk, žádné škody ale nenapáchal, ač v takovém případě hrozí ochromení senzorů a přístrojů. Video s úderem blesku zveřejnil na Twitteru mimo jiné i šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.
28. 5. 2019|