TÉMA

Handicapovaní

Sněmovna neprojednala zvýšení příspěvků na péči, koaliční většina zamítla návrh programu schůze iniciované hnutím ANO

Poslanci po méně než hodině ukončili debatu o příspěvcích na péči, opoziční klub hnutí ANO neprosadil tento jediný bod mimořádné schůze, kterou sám inicioval. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž i tak hodlá nejpozději v polovině roku zvyšovat, což šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval i na plénu.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 16:32|

Firmy nabízející chráněnou práci chtějí vyšší příspěvek na zaměstnávání handicapovaných

Společnosti, které nabízejí chráněnou práci lidem s postižením, v souvislosti s chystaným zvyšováním minimální mzdy požadují navyšování příspěvku na zaměstnávání handicapovaných. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s úpravou počítá, konkrétní výše ale zatím známa není.
24. 11. 2023|

Útoků na handicapované přibývá. Organizace volají po změně trestního zákoníku

V České republice se zvyšuje počet urážek a fyzických útoků vůči handicapovaným. Lepší ochranu by jim podle některých organizací měla zajistit úprava trestního zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti posuzuje, jestli je změna potřeba.
23. 11. 2023|

Stacionář Slunečnice v Děčíně se chce rozšířit. O peníze žádá dárce v on-line sbírce

Děčínský stacionář Slunečnice se zdarma stará o lidi s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Zařízení funguje už od roku 1996, jenže stejně jako řada stacionářů po celé zemi má nedostatek financí. Zařízení proto vypsalo sbírku, která by měla pomoci s financováním nových vlastních prostor.
9. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Domov ve Zborovicích má nová polohovatelná lůžka. Fungují i při výpadku proudu

Dvě lůžka s funkcí otočného roštu má nově k dispozici Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na Kroměřížsku. Jde o technologickou novinku, kterou mají v tomto zařízení jako první v Česku, sdělila ředitelka krajské příspěvkové organizace Sociální služby Haná Alena Mazurová. Nová lůžka mají usnadnit život klientům i personálu.
25. 10. 2023|

Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek

Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.
6. 9. 2023|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Vrchní soud potvrdil tresty v kauze stamilionových podvodů s dotacemi, jeden zpřísnil

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zpřísnil trest pro jednoho odsouzeného na nepodmíněný trest v délce pěti let. Zbylým čtyřem odsouzeným soud potvrdil tresty od 9,5 do 12 let vězení. Rozsudek soudu je pravomocný. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř 600 milionů korun.
24. 5. 2023|

Na plnohodnotný život handicapovaných je i nejvyšší podpora málo. Asistenta zajistí jen na pár hodin denně

I lidé s těžkým handicapem mohou díky asistentům žít doma. Jenže ani současný nejvyšší příspěvek na péči – ve čtvrtém stupni 19 200 korun měsíčně – na pokrytí nákladů nestačí. Potvrzuje to i projekt, který rok testoval zavedení nového, pátého stupně. O svých zjištěních nyní budou iniciátoři ze společnosti Asistence debatovat s resortem práce a sociálních věcí.
17. 5. 2023|

Oběťmi internetových podvodů jsou i handicapovaní. Přijít mohou o peníze potřebné na asistenci

S internetovými podvody se stále častěji potýkají i lidé s handicapem. Obzvlášť pro ně to bývá velký problém. Ztráta peněz nebo krádež pomůcek jim totiž může zásadně zkomplikovat život.
26. 2. 2023|

Ministerstvo chce dotovat bezbariérový přístup do veřejných budov. Místa budou prověřovat handicapovaní

Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo dotovat bezbariérový přístup na radnice i do dalších veřejných budov. Míní, že mnohé z nich jsou stále složitě přístupné, což potvrzují i sami handicapovaní. Týká se to především starších budov, které byly postaveny v době, kdy neplatila povinnost zajistit jejich bezbariérovost. Někteří vybraní handicapovaní nyní budou bezbariérovost veřejných míst pro kancelář ombudsmana ověřovat.
9. 2. 2023|

Handicapovaným se zvedl příspěvek na mobilitu. Pacienti s plicními přístroji mají nově nárok na další podporu

Příspěvek na mobilitu se pro handicapované zvedl z 550 na 900 korun měsíčně. Vyšší podporu mohou nově získat i pacienti na domácích plicních přístrojích. Novela zákona reaguje na zdražování energií. Zatím počítá s tím, že příspěvek bude vyplácen do roku 2024.
29. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak se žije handicapovaným v době krize

Ceny asistenční péče mají od příštího roku stoupnout. Jak se to promítne do kvality života handicapovaných? O tom, jak těžce na ně dopadá ekonomická krize a kde mohou žádat o pomoc a příspěvky, hovořil v pořadu Drahé Česko ředitel obecně prospěšné společnosti Asistence Erik Čipera.
7. 12. 2022|

Kraje se připravují na další uprchlíky z Ukrajiny. Jihočeský už hledá lůžka pro osm set lidí

Jihočeský kraj hledá nové prostory pro ubytování až osmi set uprchlíků z Ukrajiny. Reaguje tím na blížící se zimu a další útoky na ukrajinská města. Právě to by mohlo vyvolat další uprchlickou vlnu do Česka. Obce s rozšířenou působností nyní mají za úkol najít lůžka pro rodiny s dětmi, seniory či handicapované. Na žádost Asociace krajů má také stát přispívat více peněz soukromým ubytovatelům.
2. 11. 2022|

Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.
20. 10. 2022|

Vláda schválila prodloužení snížené spotřební daně z nafty i zvýšení příspěvku na zaměstnávání handicapovaných

Vláda na středečním zasedání schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty a zvýšení příspěvku od státu na výdělek lidí s handicapem o 600 korun. Ministři také zahájili jednání o rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje schodek 270 miliard korun, předloha však neobsahuje opatření na řešení energetické krize či nově schválené snížení daně z nafty. Někteří členové vlády navíc nesouhlasí s miliardovými škrty pro své resorty.
14. 9. 2022|

Spolek v Brně uspěl ve sporu se státem o příspěvky na mzdy pro lidi s handicapem

Brněnská obecně prospěšná společnost Amerfo u krajského soudu uspěla ve sporu s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) o vyplacení příspěvku na mzdy pro lidi s postižením. Spolku, který zaměstnává lidi s fyzickým nebo duševním handicapem, ministerstvo kvůli administrativní chybě nevyplatilo příspěvek za 2,2 milionu korun. Hrozilo pak, že bude spolek muset zrušit desítky pracovních míst.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 15:31|

Sociální dotace mnohdy pomáhaly spíše příjemcům než ohroženým, zjistil NKÚ

Peníze na podporu sociálních podniků dostaly i neúčelné a neefektivní projekty a dotace mnohdy pomáhaly spíše jejich příjemcům než sociálně ohroženým, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ale má smysl podporovat sociální podnikání, protože dává příležitost handicapovaným lidem zapojit se zpět na trh práce a zlepšit kvalitu života. MMR se snaží kontroly projektů zlepšovat tak, aby dotace nebyly zneužívány, reagoval na závěry kontroly NKÚ mluvčí ministerstva Vilém Frček. Se závěry NKÚ se neztotožňuje ani ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 10:15|

Soud nepravomocně potrestal stamilionové podvody s dotacemi na zaměstnávání handicapovaných

V případu údajného podvodu s dotacemi na zaměstnávání zdravotně postižených lidí uložil pražský městský soud čtveřici obžalovaných tresty od 9,5 do 12 let vězení, pátého potrestal podmíněným trestem, informoval v úterý mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, čtyři z obžalovaných už proti němu podali odvolání. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř šest set milionů korun.
15. 3. 2022|

168 hodin: Velká pomoc pro lidi s handicapem. Chytrý byt se dá ovládat jen hlasem

Otevřít dveře, okno, rozsvítit nebo zapnout televizi, to děláme naprosto automaticky. Pro lidi na invalidním vozíku je to však velký problém. I na tyhle úkony potřebují pomoc členů rodiny nebo placených asistentů, i když třeba jen chtějí přepnout program v televizi. Co ale celou domácnost ovládat třeba jen hlasem? Přímo v bytě, který můžou lidé s handicapem takto ovládat, natáčela reportérka pořadu 168 hodin Jana Gerleová.
21. 2. 2022|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|

Příspěvek pro zaměstnávání lidí s handicapem vzroste, na změně ošetřovného se vláda nedohodla

Příspěvek od státu na mzdu lidí s handicapem se od října zvýší z 12 800 korun o 800 korun,  oznámila po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Pomůže to šedesáti tisícům lidí, doplnila. Zvýšením podpory na 13 600 korun chce vláda bránit rušení míst pro lidi s postižením. Vláda se během pátečního jednání naopak nedohodla na změně ošetřovného kvůli výuce na dálku či karanténě.
25. 9. 2020|

Bývalá cyklistka Doležalová chce porazit handicap na cestě k oltáři

Odhodlanost, píle a touha splnit si sen. Čtyřiadvacetiletá Karolína Doležalová chce do svého příběhu napsat další kapitolu. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou a pohybuje se převážně na vozíku. Závodila i na světovém šampionátu handicapovaných cyklistů. Teď ji čeká svatba a k oltáři by chtěla dojít bez pomoci.
4. 5. 2020|