TÉMA

Jan Frič

Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|

Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku

Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.
13. 2. 2023|

Svět se vyčerpává, velryba umírá a Vassa Železnovová dusí emoce

Do Národního divadla se po pětatřiceti letech vrací Vassa Železnovová. Psychologické drama o ženě, která chce za každou cenu zachránit rodinný podnik, napsal Maxim Gorkij. Po Stalinových připomínkách dokonce dvakrát. V hlavní roli se představuje Zuzana Stivínová.
1. 11. 2021|

Mladá vědkyně má Prémii Jana Friče. Zkoumá masivní hvězdy a jejich okolí

Astronomka Olga Marjevová obdrží Prémii Jana Friče, kterou Astronomický ústav Akademie věd ČR uděluje mladým vědcům za mimořádné výsledky v oboru. Marjevová zkoumá masivní hvězdy v pozdních stadiích vývoje, ocenění převezme 20. ledna v Ondřejově. O ocenění informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu.
20. 1. 2020|

Král Oidipús jako inspektor Columbo. Národní divadlo uvádí první detektivku

Až za hranici sebezničení jde král Oidipús, aby zjistil pravdu. Sofoklovo drama, patrně nejznámější antickou tragédii, nastudovalo Národní divadlo v Praze. Režisér Jan Frič obsadil do titulní role Pavla Batěka. Spolu s ním se na první scéně objeví ve velkých úlohách například Jana Preissová, Jana Stryková nebo David Prachař.
10. 12. 2019|

Recenze: Proslov ke komu? Nepovedený konec sezony na Nové scéně

Z kvarteta premiér, které činohra pražského Národního divadla uvedla během nyní končící sezony 2018/2019 na Nové scéně, je ta nejnovější z nich, Proslov k národu, suverénně nejslabší.
14. 6. 2019|

„Zmocní se mě děs, když vidím lidi žít, jak žijí dnes.“ Misantrop si stěžuje na střední třídu

Národní divadlo v Praze po svém pojalo divadelní klasiku. Molièrova Misantropa využívá k popisu současné společnosti, kterou uspokojuje jen její sebeobraz. Hlavní postavu moralizujícího škarohlída konfrontuje s mladými lidmi z pražské střední třídy.
27. 5. 2019|