TÉMA

Satelity

Reuters: Firma SpaceX pracuje na síti špionážních družic pro americkou rozvědku

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic, které by sloužily k pořizování snímků, napsala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.
16. 3. 2024|

Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.
13. 3. 2024|

„Přeměna noční oblohy, která nemá obdoby.“ Odborníci volají po omezení družicových konstelací typu Starlink

Svět by měl zvážit zákaz družicových megakonstelací na nízké oběžné dráze, jako je například Starlink podnikatele Elona Muska. Uvádí to vědci v sérii článků a komentářů publikovaných v odborném časopise Nature Astronomy. Jeden tým odborníků ostatní vědce vyzval, aby se postavili proti světelnému znečištění oblohy stejně, jako se postavili tabákovému nebo ropnému průmyslu.
21. 3. 2023|

Írán se zřejmě připravuje na start kosmické rakety. Ve Vídni se přitom jedná o jaderné dohodě

Írán podle nově zveřejněných satelitních snímků připravuje další start kosmické rakety schopné vynést družici na oběžnou dráhu. Zpráva přišla v době, kdy ve Vídni pokračuje jednání o oživení jaderné dohody s Teheránem. Rozhovory brzdí obavy, že íránský režim svým vesmírným programem maskuje ambice na získání atomové zbraně.
13. 12. 2021|

Čína otestovala novou raketu, která by mohla konkurovat Elonu Muskovi

Čína v úterý uskutečnila první start nové nosné rakety Dlouhý pochod 8, která by výhledově měla umožňovat vícenásobné použití. Peking si od tohoto programu slibuje úsporu nákladů a urychlení plánu na zahájení komerčních letů, informovala agentura Reuters.
22. 12. 2020|

NATO chce chránit družice, schválilo vznik vesmírného centra v Ramsteinu

Severoatlantická aliance vybuduje nové středisko vesmírných operací na základně v německém Ramsteinu. Shodli se na tom ministři obrany NATO, kteří tento týden debatovali o možnostech zlepšení ochrany aliančních satelitů před možnými útoky protivníků. Zástupci spojeneckých vlád během videokonference také potvrdili závazky svých zemí zvyšovat obranné výdaje, které by podle dlouhodobého plánu měly do roku 2024 dosáhnout dvou procent hrubého domácího produktu členských států.
23. 10. 2020|
Doporučujeme

Satelitní záběry ukazují, jak brazilské pralesy mizí před očima

V uplynulém čtvrtletí se podle brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) prudce zvýšila rychlost odlesňování Amazonie. Prezident Jair Bolsonaro označil tyto údaje jako nepravdivé. Brazílie se ale prokazatelně odlesňuje už celá desetiletí.
7. 8. 2019Aktualizováno11. 8. 2019, 12:02|

To není UFO, ale Muskův „vlak“. Astronomové uklidňují veřejnost, která na nebi vidí podivný objekt

V pátek v noci vyslala společnost SpaceX do kosmu raketu Falcon 9, která na oběžnou dráhu vynesla 60 satelitů. Ty budou tvořit základ sítě, již má tvořit až 12 tisíc družic, a jsou nyní na obloze dobře pozorovatelné.
27. 5. 2019|