TÉMA

Felix Klein

Židé ve Francii přelepují zvonky, v Berlíně se objevily Davidovy hvězdy. Válka probudila antisemitismus

Německá vláda schválila zákon na zrychlení a usnadnění deportací neúspěšných žadatelů o azyl a cizinců bez potřebných dokladů k pobytu. Oznámila to ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle nové legislativy nikdy nezískají občanství imigranti, kteří se dopustí antisemitistických činů. Po rozpoutání války mezi Hamásem a Izraelem v západní Evropě sílí propalestinské protesty a přibývá antisemitistických incidentů včetně útoků na synagogy. Židé se obávají, že hněv muslimů ještě posílí plánovaná izraelská invaze do Gazy, píší Financial Times.
25. 10. 2023|

Zmocněnec spolkové vlády vyzval Němce, aby na znamení solidarity nosili židovskou kippu

Zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein vyzval všechny občany spolkové republiky, aby nadcházející sobotu nosili tradiční židovskou pokrývku hlavy zvanou kippa. Mají tak učinit jako výraz solidarity s Židy, kteří v Německu stále častěji čelí antisemitským útokům. Nová výzva jde zcela opačným směrem než Kleinovo nedávné prohlášení, v němž německé Židy před nošením kippy na veřejnosti varoval.
28. 5. 2019|

Německý vládní komisař varoval židy před nošením kippy na veřejnosti

Pověřenec německé spolkové vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein v sobotu v rozhovoru pro mediální dům Funke uvedl, že by židé s ohledem na svou bezpečnost neměli vždy na veřejnosti nosit tradiční pokrývku hlavy. „Nemohu doporučit, aby židé v Německu nosili kippu vždy a všude,“ řekl komisař s tím, že úřady v minulém roce zaznamenaly prudký nárůst antisemitismu. Prohlášení vyvolalo vlnu nevole nejen v Německu, ale i ve světě. Podle kritiků Klein vybízí k podrobení se antisemitismu.
26. 5. 2019|