TÉMA

Khamoro

Vyškov nechce ubytovat romské uprchlíky z Ukrajiny. Protestují i další města

Vedení Vyškova se otevřeným dopisem obrátilo na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli ukrajinským Romům. V dopise zveřejněném i na webu města nesouhlasí s možností jejich umístění v bývalé důstojnické ubytovně. Proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny se v předchozích dnech vyslovily i Boskovice na Blanensku, na Vysočině pak například Kramolín.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:09|

Romskému jazyku hrozí zánik. Nadějí je umění vyprávět a nadšení mladé generace

Vyprávění příběhů a pohádek patří k romské tradici od nepaměti. Dnes ale tato forma umění postupně zaniká. Oživit tradici se snaží autoři projektu Gavoro, kteří na probíhajícím festivalu Khamoro uspořádali večer vyprávění z romského života. V pražském Kampusu Hybernská se u ohně potkalo hned několik romských umělců.
30. 5. 2019|

Od neděle probíhá festival Khamoro, letos láká i na balkánskou dechovku Fanfare Ciocarlia

Večerním koncertem začíná v neděli v Praze 21. ročník festivalu romské kultury Khamoro, který potrvá celý týden. Hlavní letošní hvězdou je balkánská dechovka Fanfare Ciocarlia z Rumunska, která vystoupí v pátek a v sobotu. Vedle tradiční romské muziky nabídne týdenní festival i jazzovou hudbu, divadelní představení či výstavy. V pátek pak projde centrem města tradiční průvod účinkujících v kostýmech.
26. 5. 2019|