TÉMA

Psí vojáci

Je to záznam rozervané duše, říká o objevených zápiscích Filipa Topola jeho bratr Jáchym

Knihovna Václava Havla vydává soubor textů Filipa Topola o hudebníkově temném alternativním egu Kiliánu Nedorim. Topol mu již věnoval legendární dvacetiminutovou skladbu, texty o Nedorim ale většinou nebyly dosud publikovány. První část knihy Kilián Nedory tvoří novela Jámy a vítr, druhou pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.
13. 11. 2020|

Od folkloru po underground. Před 30 lety vzniklo vydavatelství Indies Records

Třicet let od založení slaví brněnské hudební vydavatelství Indies Records. Průkopník alternativní hudby odstartoval svou cestu na svatého Valentýna v roce 1990. O rok později vydal svou první desku. Dodnes jich je kolem osmi stovek.
14. 2. 2020|

Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků

Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|

Recenze: Nebe je zatažený. A Filip Topol zůstal sám se svým klavírem

Zpěvák a klavírista Filip Topol je známý především coby kapelník Psích vojáků a autor jejich repertoáru. Na koncertním trojalbu Nebe je zatažený máme nyní možnost slyšet jeho další stránku – Topol totiž vystupuje pouze se svým klavírem.
24. 5. 2019|