TÉMA

Precheza

Agrofert podal další žalobu kvůli doměřené dani za reklamu na Čapím hnízdě

Další firma z holdingu Agrofert nesouhlasí s doměřenou daní za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Koncern proto podal žalobu k Městskému soudu v Praze. ČT to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Agrofert napadá rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství, které doměřilo pěti jeho firmám daň přes 1,2 milionu korun. Na soudy se obrátily i další tři společnosti z holdingu, v jednom případě naopak lhůta uplynula. Reklamu na Čapím hnízdě stále zkoumá také policie.
5. 12. 2023|

Stavba cyklostezky v Přerově je v nedohlednu, přestože peníze na ni dávno přišly. „Může to trvat roky,“ zlobí se senátorka

Čekání na cyklostezku v přerovské místní části Dluhonice pokračuje. Měla vyrůst díky kompenzacím státu za stavbu úseku D1. Dluhoničtí v nich dostali už před třemi lety 132 milionů korun a město rozhodlo, že je utratí za čtyři projekty včetně cyklostezky. Hotový je zatím jen jeden – rekonstrukce kulturního domu. Stavba stezky pro cyklisty ještě nezačala.
7. 2. 2023|

ANALÝZA: Babiš ve druhém kole mobilizoval voliče v pohraničí a na Hané

Andreji Babišovi se ve volbách podařilo přesvědčit jen 41,7 procenta voličů, což mu na zisk Pražského hradu nestačilo. Jeho výsledek je horší než před pěti lety u Jiřího Drahoše a před deseti lety u Karla Schwarzenberga; Schwarzenberga sice na počet hlasů překonal, Drahoše ovšem nikoliv, a to i navzdory tomu, že ve druhém kole byla letošní volební účast rekordně vysoká. Kde se Andreji Babišovi dařilo přesvědčovat nové voliče?
29. 1. 2023|

Soud zrušil masivní snížení pokuty pro Prechezu z Agrofertu ministrem Babišovy vlády

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozhodnutí, kterým ministerstvo životního prostředí (MŽP) v roce 2017 za ministra Richarda Brabce (ANO) snížilo rekordní sedmimilionovou pokutu na půl milionu korun za ekologickou havárii pro přerovskou firmu Precheza, uvedly Seznam Zprávy. Podle webu Precheza pokutu zatím platit nemusí, ale do hry se vrací i původní sedmimilionová sankce. MŽP se musí případem zabývat znovu. Precheza patří do skupiny Agrofert, kterou do února 2017 vlastnil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kvůli zákonu o střetu zájmů pak své akcie vložil do svěřenských fondů.
29. 12. 2022|

Poslanec ANO Vrána složil mandát, nahradí ho Blažková

Poslanec Petr Vrána z hnutí ANO složil poslanecký mandát. Důvodem je dle jeho slov kandidatura do Senátu v přerovském obvodu, na kterou se chce v příštích týdnech soustředit. V lavicích sněmovny ho nahradí od 1. srpna dlouholetá starostka Vranovic-Kelčic na Prostějovsku Irena Blažková. Barvy hnutí bude v Poslanecké sněmovně reprezentovat do konce volebního období, tedy zhruba rok. ČTK řekla, že starostkou po tu dobu zůstane.
31. 7. 2020|

Opavská FAU vyhrála čtyři z pěti soudů se státem

Stát prohrál čtyři z pěti sporů s opavskou firmou FAU, upozornil na to jako první server Neovlivní.cz. Pátou žalobu soud zamítl jen proto, že se společnost má domáhat svého požadavku přímo na celní správě. Jde o spory ohledně rozhodnutí finanční správy a celníků, které ve svém důsledku vedly k likvidaci společnosti.  Společnost FAU obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů ovšem skončila v konkurzu.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 16:11|

Stát si u opavské FAU nárokoval peníze, podle soudu ale nebyla ručitelem, píše Neovlivní

Krajský soud v Brně ve středu vyhověl žalobě opavské firmy FAU a konstatoval, že společnost nebyla ručitelem za 220 milionů, které státu neodvedla zkrachovalá firma Verami. Informuje o tom server Neovlivní.cz. Právě údajným ručením celní a finanční správa zdůvodňovaly, proč vydaly vůči FAU podstatnou část zajišťovacích příkazů – a společnost obchodující s minerálními oleji v důsledku kroků státních úřadů skončila v konkurzu.
13. 6. 2019|

Hladiny řek na Moravě postupně klesají, lidé začínají uklízet a počítat škody

Hladiny řek na Moravě a ve Slezsku, které zvedly silné a vydatné deště v posledních dnech, klesají. Problémy způsobila například řeka Bečva na Přerovsku, Olše v Českém Těšíně nebo některé toky na Valašsku. Voda zaplavila několik silnic i sklepy a zahrady rodinných domů. Lidé začínají uklízet, škody se budou vyčíslovat v následujících dnech a týdnech.
24. 5. 2019|