TÉMA

Požáry

Emise z lesních požárů byly letos na severní polokouli rekordní, ukázaly družice

Emise uhlíku vyprodukované lesními požáry na severní polokouli byly letos rekordní, nejvíce se na zhoršení kvality ovzduší podepsaly požáry v Kanadě. Ve své nové zveřejněné analýze o tom informovala organizace Copernicus, projekt Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn. Podíl emisí z kanadských požárů letos tvoří 27 procent veškerého uhlíku uvolněného do atmosféry z lesních požárů v letošním roce.
14. 9. 2023|

Požár v řeckém parku Dadia stále není pod kontrolou. Obnova lesa potrvá přes sto let

Řecko vyslalo dalších 180 hasičů k rozsáhlým požárům na severovýchodě země, k hranicím s Tureckem. Nejhorší jsou požáry v oblasti Evros a v přírodním parku Dadia, kde oheň opět zesílil. Na jiných místech se však situace zlepšila. Za uplynulý den vzplálo v Řecku 27 nových lesních požárů, většina byla už v počátcích uhašena. Do oblasti směřuje další posila z Česka.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 21:18|

Požáry na Havaji jsou nejtragičtější v USA za sto let, počet potvrzených obětí se blíží stovce

Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech, informovaly místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých jsou požáry na Maui nejtragičtější ve Spojených státech za posledních sto let.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 18:10|

Na havajském ostrově Maui se pohřešují stovky lidí. Úřady čelí kritice, že varování nepřišlo včas

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui stoupl na osmdesát, předchozí bilance uváděla 67 mrtvých. Oznámily to tamní úřady. Stovky dalších lidí se pohřešují. Přístup do západní části ostrova v pátek omezil nový požár u obce Kaanapali, který už ale hasiči uhasili. Nynější požáry jsou nejhorší přírodní katastrofou v dějinách Havajských ostrovů. Na úřady směřuje kritika, že obyvatele nevarovaly včas.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 23:23|

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Všechny požáry v Řecku jsou pod kontrolou, riziko ale zůstává vysoké

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Hasiči v celé zemi napočítali skoro stovku požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek. Dále hoří i jinde ve Středomoří.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:07|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu požáry, které si vyžádaly přes třicet obětí

S ničivými požáry nebojuje ve Středomoří jen Řecko. Tragičtější následky hlásí chudší Alžírsko, kde zemřelo nejméně 34 lidí včetně desítky vojáků. Hořet tam začalo v několika regionech naráz, a to v pondělí. V noci na středu pak agentura Reuters informovala, že lesní požáry jsou pod kontrolou. Na Sicílii pak kvůli šířícímu se ohni uzavřely úřady na několik hodin letiště v Palermu. Na východě ostrova dosahují teploty přes 47 stupňů Celsia.
25. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 05:22|

Moravou a Slezskem prošly silné bouřky, na severozápadě Čech trvá velké riziko požárů

Východem Moravy a Slezskem prošly bouřky doprovázené přívalovými dešti a také prudkými nárazy větru. Ve tři hodiny odpoledne přestala platit výstraha před nimi, dál ale platí výstrahy kvůli riziku požárů. Nejdůraznější je na severozápadě Čech – v Ústeckém a Karlovarském kraji. V novém týdnu budou odpolední teploty dál šplhat k třiceti stupňům Celsia, ačkoli noci budou dle předpovědi již chladnější a dále budou Českem procházet srážky.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 20:00|

Víkend přinese tropické teploty, v některých částech Česka hrozí požáry

Nadcházející víkend bude v Česku bez srážek a s tropickými teplotami. Stoupat budou postupně až k nedělním maximům kolem 33 stupňů Celsia. Ještě tepleji, ale už s bouřkami, bude podle předpovědi v pondělí. Maxima nad tropickou třicítkou meteorologové očekávají také v další části příštího týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí meteorologové vydali výstrahu před nebezpečím požárů, platí zejména pro západní polovinu Česka od pátečního poledne do pondělního večera.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 16:13|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.
18. 5. 2023|

Počet požárů v Česku stoupl loni o 30 procent, skokově přibylo těch v přírodě

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 20 790 požárům, což je oproti předchozímu roku zhruba třicetiprocentní nárůst. Výrazně stoupl počet ohňů, které vznikly v přírodním prostředí. Zatímco v roce 2021 jich bylo 3588, loni se jejich počet vyšplhal na 10 164, oznámil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Z analýzy o požáru v Hřensku, kterou si hasiči nechali vypracovat, vyplynulo, že i když Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 18:08|

30 let zpět: Extrémně teplý a suchý srpen zapříčinil rekordní počet požárů

Před 30 lety byl srpen podle meteorologů nejen extrémně teplým měsícem, ale také dosud nejsušším srpnem. Tomu odpovídal rekordní počet požárů. Jeden z nejrozsáhlejších propukl nedaleko obce Lozorno u Bratislavy – ani třetí den se ho nepodařilo zásahovým jednotkám lokalizovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 8. 2022|

Pro prevenci požárů v národních parcích by bylo potřeba víc strážců. Nejsou na ně ale peníze

Odhozené nedopalky, zakládání táborových ohňů a agresivita, i to je obrázek turistů v národních parcích. O tom, co by pomohlo předcházet požárům v národních parcích i negativnímu chování návštěvníků, se bavili odborníci v Událostech, komentářích. Tvrdší tresty mohou částečně pomoci, bylo by ale zapotřebí více strážců v terénu, upozornili.
5. 8. 2022|

Vysychající Pád ničí živobytí i rybářům. Evropské HDP kvůli změně klimatu možná klesne

Středomořským státům dramaticky narůstají škody způsobené oteplováním planety. Podle poslední zprávy Evropské centrální banky by i kvůli tomu mohl hrubý domácí produkt v celé Unii klesnout do osmi let až o čtyři procenta. Vysoké ztráty hlásí řečtí, a hlavně italští zemědělci a rybáři. Rekordní sucho postihlo například celou Pádskou nížinu.
5. 8. 2022|

V souvislosti s požárem jednáme o zapojení letadel ze Španělska nebo Švédska, uvedl unijní koordinátor

Italská letadla, která pomáhala s požárem v Českém Švýcarsku, ale musela se vrátit, by mohly nahradit obdobně vybavené letouny ze Španělska nebo Švédska. Koordinátor naléhavé pomoci Marcin Pater ze Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události při Evropské unii potvrdil, že se o jejich zapojení jedná. V pořadu Události, komentáře také uvedl, že systém mezinárodní pomoci podle něj v případě požáru zafungoval.
29. 7. 2022|

Českem prošly v sobotu bouřky. Prahu zasáhlo krupobití, na silnici u Mníšku popadaly desítky stromů

Českem v sobotu odpoledne prošly prudké bouřky. Severovýchodně od Prahy padaly kroupy o velikosti přes dva centimetry, foukal i silný vítr kolem 90 kilometrů za hodinu. Na silnici u Mníšku pod Brdy popadaly desítky stromů, zavřená proto bude až do pondělí. Potvrdila se tak výstraha meteorologů, kteří v sobotu očekávali bouřky s vydatným déštěm a kroupami. Zároveň ale na Moravě v sobotu padlo hned několik teplotních rekordů.
23. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 08:36|

Česko v sobotu zasáhnou bouřky. Horko nepoleví, bude až 34 stupňů

Česko v sobotu zasáhnou bouřky, které ojediněle budou silné. Horko zatím nepoleví, na Moravě a ve Slezsku bude 31 až 34 stupňů Celsia. Na západě bude o něco chladněji, maximální teploty se budou pohybovat od 26 do 30 stupňů, informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 19:28|

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, vlna veder se přesouvá na sever

Na jihu Evropy zuří lesní požáry, které si ve Španělsku, Portugalsku a Francii vyžádaly preventivní evakuace tisíců lidí. Mnohde hoří v blízkosti turistických destinací, například v jihošpanělské provincii Málaga, na severu řecké Kréty či na jihozápadním pobřeží Francie. Podle televize Euronews letošní vlna lesních požárů přišla dříve než obvykle kvůli dlouhodobému suchu a vedrům, které odborníci přičítají klimatickým změnám. Portugalsko a Španělsko o víkendu informovaly, že za předchozí týden zemřelo zřejmě v souvislosti s horkým počasím v obou zemích asi tisíc lidí, většinou seniorů.
17. 7. 2022Aktualizováno17. 7. 2022, 21:07|

Severní polokouli letos zasáhlo mnoho požárů, hořelo i za polárním kruhem

Severní polokouli naší planety na jaře a na počátku léta zasáhlo mnoho intenzivních požárů. Hořelo i za polárním kruhem na Aljašce, na jihozápadě Spojených států a začátkem léta také v Evropě – ve Španělsku, ve Francii a v Německu. Upozornila na to evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service neboli CAMS.
7. 7. 2022|

Tropické teploty doprovází bouřky, na jihu Čech mohou být velmi silné

Horké počasí doprovází bouřky. V jižní polovině Čech mohou být i velmi silné s nárazy větru kolem devadesáti kilometrů v hodině, většími kroupami a krátkodobými úhrny kolem padesáti milimetrů srážek. Hladiny menších toků, zejména na přítocích dolní Vltavy, mohou po intenzivních srážkách stoupnout a místy překročit první povodňový stupeň.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:38|

Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:02|