TÉMA

Zambie

Archeologové našli nejstarší dřevěnou stavbu. Vznikla statisíce let předtím, než se na Zemi objevil Homo sapiens

Archeologové, kteří zkoumali nařezané klády a další dřevěné nástroje na nalezišti poblíž vodopádů Kalambo v Zambii, zjistili, že toto osídlení je mnohem starší, než dříve předpokládali. Artefakty podle nich pocházejí z doby před téměř půl milionem let – to znamená, že je nemohl vytvořit náš druh Homo sapiens. Vědci to popsali v odborném časopise Nature.
26. 9. 2023|

Česko dostalo pozvání na mírový summit o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:31|

Jak drongo přechytračil kukačku. Africký pták překvapil vědce schopností rozeznávat vzory

Africké kukačky jsou velmi úspěšný parazit. Když snesou své vejce do hnízda jiného ptačího druhu, umí zařídit, aby se k nerozeznání podobala originálům. Jenže podle nové studie narazily na nepřítele, který se jejich parazitickým útokům dokáže ubránit. Je to nenápadný drongo africký.
27. 7. 2023|

Macron chce prosadit nové mezinárodní zdanění, financovalo by boj proti chudobě

Emmanuel Macron v pátek vyzval k novému mezinárodnímu zdanění, které by financovalo boj proti chudobě a klimatickým změnám. Francouzský prezident to řekl v rozhovoru s francouzskými veřejnoprávními médii k summitu pro Nový globální finanční pakt, který v pátek končí v Paříži. Podle něj se žádná země nesmí dostat do situace, kdy si bude muset vybrat „mezi chudobou, klimatem a biodiverzitou“. Dvoudenní summit podle Macrona také ukázal mezinárodní izolaci Ruska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 16:19|

Válka na Ukrajině škodí celému světu, řekli afričtí lídři Putinovi

Delegace sedmi afrických zemí se snaží zprostředkovat mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem. V pátek se jejich zástupci setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, v sobotu mluvili v Petrohradě s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Řekli mu, že Ruskem vyvolaná agrese tvrdě dopadá na řadu zemí světa a představili svůj desetibodový mírový plán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že Moskva základní postoje sdílí, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně uvedl, že plán by bylo složité realizovat. Putin ale prý o iniciativu projevil zájem.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 21:36|

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Ve Španělsku chystají placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací

Ve Španělsku chystají jako první v Evropě placenou dovolenou pro ženy s bolestivou menstruací. Vláda chce představit odpovídající návrh zákona, který má zaměstnankyním umožnit zůstat doma ve dnech, kdy trpí silnými bolestmi v podbřišku. Informuje o tom na svém webu španělský list El País. Ministryně hospodářství Nadia Calviñová se však obává, že opatření ženy znevýhodní.
17. 5. 2022|

Hnízdní parazité jako kukačky umí kopírovat vejce různých ptačích druhů. Může se jim to ale vymstít, ukazuje studie

V době, kdy se v Česku začínají barvit velikonoční vajíčka, vyřešili vědci z Cambridge jeden z největších kriminálních případů v přírodě – dva miliony let starý skandál s falšováním vajec.
12. 4. 2022|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Zemřel spisovatel Wilbur Smith, který se proslavil dobrodružnými romány

V sobotu v Jihoafrické republice zemřel spisovatel Wilbur Smith, který se proslavil svými dobrodružnými romány zasazenými do Afriky či starého Egypta. O úmrtí informoval jeho nakladatel. Smith je autorem bezmála padesáti knih, kterých se na světě prodalo na 140 milionů výtisků, uvedla agentura AFP. Mnoho jeho románů bylo přeloženo i do češtiny.
14. 11. 2021|

Česko daruje přibližně 2,4 milionu dávek vakcíny zemím na Balkánu, v Africe a Asii

Vláda rozhodla, že Česko poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, Afriky a Asie. Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. Kromě toho Česko daruje očkovací látky také Vietnamu a Tchaj-wanu, sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zdůraznil také, že na podzim bude pro Česko vakcín dostatek. Zmínil rovněž, že názory na to, kdy bude třeba přeočkování a pro koho, se zatím vyvíjejí.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:41|

OBRAZEM: Slavné Viktoriiny vodopády vyschly na potůček. Afričany děsí úbytek turistů

Kvůli nejhoršímu suchu za poslední desetiletí se zmenšily Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe oproti normálnímu stavu na pouhý potůček. Upozornila na to agentura Reuters. Místní se obávají, že pokud změny klimatu povedou k častějším suchům, přijde region o jednu z hlavních turistických atrakcí, kterou ročně navštíví asi milion lidí.
7. 12. 2019|

„Globální epidemie“ pohodlnosti. Většina dětí podle WHO sedí u počítačů, v autech a ničí si zdraví

Čtyři z pěti nezletilých se příliš málo pohybují, a ohrožují tak své zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dívky podle ní mají všeobecně méně pohybu než chlapci. WHO doporučuje dětem a mladistvým aspoň hodinu fyzické aktivity denně. V Česku je podle dokumentu o něco lepší situace, než je celosvětový průměr.
22. 11. 2019|
Horizont ČT24

Zambie obnovuje populaci nosorožců. Pytláci je vyhubili kvůli bludné víře čínských léčitelů

Zambie se snaží do volné přírody vrátit nosorožce. Původně dvanáctitisícová stáda pytláci na konci devadesátých let zcela vybili kvůli léčitelské poptávce ve východní Asii. Teď se v několika národních parcích uchytily přísně střežené zárodky možné budoucí populace ohroženého tlustokožce. Za nimi se vydal reportér Jakub Szántó.
9. 7. 2019|

Vodní vrt, výuka žáků, obnova protržené hráze. Česko pomáhá Zambii

Jednou z prioriotních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce se stala od roku 2018 africká Zambie. Česko tam vloni poslalo 25 milionů korun, pro letošek počítá již s 31 miliony, uvedl portál agentury CzechTrade BusinessInfo. Projekty mapoval na místě zpravodaj ČT Jakub Szántó.
7. 7. 2019|

V Zambii přibývá slonů. Místní se učí, jak s nimi vyjít po dobrém

V afrických státech dochází kvůli rozšiřování obdělávané plochy stále častěji ke konfliktům lidí a slonů. V Zambii, kde v posledních letech populace slonů roste, s úspěchem funguje agentura, která místním lidem vysvětluje, že sloni pro ně nemusí znamenat pouze hrozbu. A že se s nimi dá při dodržování určitých pravidel klidně žít.
26. 6. 2019|

Botswana povolila lov slonů. Zvířata prý příliš škodí lidem

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, hlavním důvodem jsou podle prezidenta země stále častější konflikty mezi slony a lidmi, jimž tato zvířata ničí úrodu.
24. 5. 2019|