TÉMA

Tráva

Doporučujeme

Past pokroku: Když USA zavalil prach. Největší americkou katastrofu způsobila poctivá práce

Katastrofa, které se přezdívá Dust Bowl, zasáhla území šestkrát větší, než je Česká republika. Úrodná černozem se změnila v prach, z polí zůstala poušť.
22. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 12:57|

Mořské louky ohrožuje parazit podobný houbám. Vědci z Brna se pokoušejí prozkoumat jak a proč

Porosty mořských trav jsou obdobou deštných pralesů v oceánu. Jsou to jedny z nejbohatších mořských ekosystémů, které hrají ve světě moří a oceánů důležitou ekologickou roli. Globálně ale ubývá mořských luk, na nichž se objevuje druh mořské trávy rodu Zostera neboli úhoří trávy. Vliv na tento úbytek mají oomycety, organismy které žijí ve vodě i na souši a živí se buď jako paraziti, nebo z odumřelých zbytků těl jiných organismů. Jakou roli hrají v celosvětovém úbytku mořských trav, teď zkoumají vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
2. 8. 2023|

Olomoučtí vědci pracují na odolnějších travách. Usnadní šlechtění a adaptaci na změnu klimatu

Olomoučtí odborníci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR zjistili, proč u některých kříženců trav začne časem převažovat genom jednoho z rodičů. Objev má pro šlechtitele zásadní význam: pomůže jim k efektivnějšímu šlechtění odolnějších a výnosnějších zemědělských plodin, které bude možné pěstovat i ve ztížených klimatických podmínkách.
21. 3. 2023|

V Číně vymřeli dugongové, méně známí bratranci kapustňáků

Podle nového mezinárodního výzkumu jsou mírumilovní býložraví savci dugongové v Číně už funkčně vyhubení. Příčinou je rozsáhlé ničení jejich životního prostředí i jejich lov.
30. 8. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

V brněnských parcích začali sekat trávníky jako mozaiku. Jen kolem laviček a cest

Brno je dalším městem, které omezilo sekání trávníků, aby zabránilo vysychání půdy. Nezvyklou podobu získávají v těchto dnech travnaté plochy v městské části Brno-Lesná nebo v Novém Lískovci. Správci zeleně tam zavádějí takzvanou mozaikovou seč.
24. 6. 2020|
Sucho

Pastevci vyhánějí ovce ven s měsíčním zpožděním. Trávy je ale stále málo

Téměř s měsíčním zpožděním začali krušnohorští pastevci vyhánět ovce. Ty mají však na loukách podle odhadů místy až o polovinu méně potravy než v předchozích letech. Jenže ve stájích už tisíce kusů držet nelze. Zásoby spočítané na zimu docházejí.
24. 5. 2019|