TÉMA

Pastva

Neobvykle teplý podzim mate přírodu. Rostliny se ještě zelenají, krávy se pasou

I když by měl vrcholit podzim, je počasí na polovinu listopadu docela teplé – a ještě neskončilo vegetační období. Mate to přírodu. Rostliny se namísto odpočinku před zimou vysilují. Tím se také prodlužuje období, kdy může zůstávat dobytek na pastvinách. Farmáři tvrdí, že nepamatují, že by se někdy pásl venku v tak pokročilé roční době.
17. 11. 2023|

Na bývalém odkališti u tušimické elekrárny se daří vzácnému motýlovi. Pomáhá mu pastva

Kriticky ohroženého motýla zachraňuje na bývalém odkališti pastva ovcí a koz. Pomoci k dalším populacím okáče metlicového má na zrekultivované ploše tušimické elektrárny hlavně pohyb tamních stád.
9. 8. 2021|

Divocí koně v Podyjí můžou do lesa. Vzácné rostliny osvobodí od křoví

Divocí koně v Národním parku Podyjí na Znojemsku začali spásat i lesní část pastviny. Dosud bezmála desetihektarovou plochu smíšeného lesa izoloval mobilní ohradník. Správa národního parku to uvedla na svém webu.
20. 4. 2021|

Step na jihu Ruska se mění v poušť. Místní Nogajové mají problémy s pastvou

Postupující poušť a nadměrné spásání ohrožují Nogajskou step na jihu Ruska. Mění se rozsáhlý ekosystém i způsob života tamních pastevců. Pohyblivé písečné duny postupně pohlcují pastviny, ornou půdu a dokonce i domy.
3. 12. 2020|

Ovce pomáhají ohroženým rostlinám. Díky pastvě ani těžko přístupný terén nezarůstá nálety

V Jihomoravském kraji přibylo míst, která spásají ovce, což je ekologický a šetrný způsob, jak se zbavit vysoké trávy i v těžko přístupném terénu. Ochranáři tím podporují lepší podmínky pro růst ohrožených druhů. Tento druh pastvy zavedli i u Hustopečí na Břeclavsku díky projektu Life, který cílí na ochranu vybraných území.
29. 8. 2020|
Sucho

Pastevci vyhánějí ovce ven s měsíčním zpožděním. Trávy je ale stále málo

Téměř s měsíčním zpožděním začali krušnohorští pastevci vyhánět ovce. Ty mají však na loukách podle odhadů místy až o polovinu méně potravy než v předchozích letech. Jenže ve stájích už tisíce kusů držet nelze. Zásoby spočítané na zimu docházejí.
24. 5. 2019|