TÉMA

Rypadlo

Důl Bílina opět spustil provoz. Aktivisté kvůli bouřkám slezli z rypadla, které ráno obsadili

Sedm aktivistů, kteří ve čtvrtek ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku, odpoledne slezlo. Chtěli na něm zůstat 24 hodin, ale nakonec plán přehodnotili s ohledem na výstrahu na velmi silné až extrémní bouřky. Práce v dole ráno kvůli protestu ustaly, později se ale provoz obnovil, odstavené zůstalo jen rypadlo s aktivisty. Severočeské doly, které patří pod skupinu ČEZ, mají od Obvodního báňského úřadu povolení těžit do roku 2035.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 18:19|

Soud zamítl žalobu těžební společnosti na aktivisty. Neprokázala, že vylezli na rypadlo

Okresní soud v Mostě ve čtvrtek zamítl žalobu společnosti Vršanská uhelná na osm lidí žalovaných za obsazení rypadla lomu Vršany u Mostu na podzim 2019. Čtyři lidé se podle soudce Rudolfa Malého skutku dopustit nemohli, protože bylo prokázáno, že se tou dobou nacházeli jinde, u dalších čtyř se nepodařilo prokázat, že na velkostroj vylezli. Vršanská uhelná má uhradit zhruba 380 tisíc korun za náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, strany mohou podat odvolání.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 14:26|

Obří rypadlo z dolu ČSA zanikne. Podle ministerstva kultury je důležitější rekultivace než jeho záchrana

Obří rypadlo, které stojí na okraji hnědouhelného dolu ČSA na Mostecku, nebude technickou památkou. Čeká ho tedy likvidace, byť je jediné svého druhu na světě. Ministerstvo kultury ale zápis zastavilo, protože unikátní stroj není možné dostat z dolu pryč. Úřad považuje za důležitější jeho zdárnou rekultivaci. Na jaře si ho budou moci naposledy prohlédnout turisté.
9. 11. 2022|

Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě

Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|

Bagrista, který pomohl uvolnit Suezský průplav, čeká na proplacení přesčasů

Když Suezský průplav 23. března zablokovala kontejnerová loď o velikosti mrakodrapu, po Abdalláhu Abdalgavádovi jako jediném řidiči rypadla v blízkém okolí se sháněl jeho nadřízený. V tu chvíli ještě osmadvacetiletý muž netušil, že ho čeká několik dní, kdy bude pracovat téměř bez přestávky i 21 hodin denně. Abdalgavád, který svou obětavou prací významně přispěl k obnovení dopravy v Suezském průplavu, stále čeká na proplacení přesčasů, sdělil serveru Business Insider.
8. 4. 2021|

„Voda je víc než uhlí.“ Aktivisté protestují na Dole Turów

Aktivistky a aktivisté polské pobočky mezinárodní organizace na ochranu přírody Greenpeace vyvěsili na obřím rypadle v uhelném Dole Turów poblíž českých hranic transparenty proti rozšíření těžby. Oznámila to sama organizace. Česko minulý měsíc podalo k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v tomto hnědouhelném dole. Na ten si stěžují i radnice v sousedním Německu.
17. 3. 2021|

„Odejdeme, až skončí doba uhelná.“ Aktivisté šedesát hodin okupovali rypadlo na Mostecku

Skupina aktivistů ukončila téměř třídenní protest proti těžbě uhlí na velkorypadle v lomu ve Vršanech na Mostecku. Na stroj vylezlo osm osob v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Po 60 hodinách sestoupili dolů.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:46|
Komiks

Mimo ohrožení válečnou municí. Obří rypadlo je možné ovládat na dálku

Obsluhu největšího těžebního stroje v Česku u dolu Bílina nedaleko Mostu už munice z druhé světové války neohrožuje. Díky novému kamerovému systému je možné obří rypadlo ovládat i na dálku – z bezpečné vzdálenosti. Pokud by stroj narazil na nevybuchlou leteckou pumu nebo protiletadlovou baterii, byla by v ohrožení hlavně kabina řidiče.
23. 5. 2019|