TÉMA

Úraz

Doporučujeme

Stres malým dětem mění mozek víc než úrazy, naznačuje studie

Vědci zjistili, že stres v raném věku mění více mozkových genů než úrazy hlavy v dětství. Experiment, který provedli z etických důvodů na zvířatech, odhalil významné genetické změny v oblasti hipokampu.
20. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 14:30|

Soud začal projednávat tlačenici na slušovické diskotéce, zranilo se tehdy dvanáct lidí. Organizátor vinu odmítl

Okresní soud ve Zlíně začal ve středu projednávat případ loňské tlačenice na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku. V kauze jsou obžalovaní organizátor diskotéky Jiří Kotek a firma Derby Company, jejímž je jednatelem. Devětadvacetiletému muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení, společnosti peněžitý trest a zákaz činnosti. Kotek u soudu vinu odmítl a nechtěl ani vypovídat, stejně se vyjádřil zástupce společnosti. U soudu bylo také několik poškozených.
18. 10. 2023|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Přibývá dopravních nehod s dětmi. Riziko zvyšují rodiče, kteří vozí potomky do škol autem

Září patří dlouhodobě k měsícům s nadprůměrným počtem závažných dopravních nehod, při kterých utrpí zranění dítě. K sedmnácti procentům z nich dojde podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v době, kdy jdou děti ráno do školy. Například v Pardubicích srazila v první školní den auta hned dva školáky mladší deseti let. Obě nehody se staly na přechodu pro chodce. Nejvíc nehod u škol je podle neziskové organizace Pěšky městem ve středních Čechách, naopak nejméně jich je na Vysočině a jižní Moravě.
5. 9. 2023|

Vyhlídka na Děčínsku byla podle místostarosty přetížená, případ vyšetřuje policie

Kvůli pádu dětí z vyhlídky na Děčínsku policie zahájila trestní řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Z konstrukce se ve čtvrtek večer zřítilo osm dětí a mladistvý praktikant. U čtyř z nich bylo podezření na vážná zranění, u dalších na středně vážná. Plošina rozhledny byla podle místostarosty obce Libora Kunteho přetížená. Místo čtyř povolených na ní bylo nejméně patnáct lidí. Policie to zatím nepotvrdila. Jednalo se o děti z letního tábora Ranč Radana u obce Veselé. Majitelka ranče Petra Svejkovská sdělila, že nebude věc zatím komentovat.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 20:03|

Výbuch plynu na chatě na Slovensku zranil devět lidí z Česka, mezi nimi i sedm dětí

Devět lidí včetně sedmi dětí utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom v Trenčínském kraji. Informovala o tom slovenská média. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal server pluska.sk. Také české ministerstvo zahraničí má zatím informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti, uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.
25. 7. 2023|

V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.
20. 7. 2023|

Horko zvyšuje riziko pracovních úrazů. Záchranáři častěji vyjíždějí k pádům z výšek

Vedro podle záchranářů zvyšuje riziko pracovních úrazů. Zaměstnanci mohou být v horkém počasí unavení a méně pozorní. Ty nejzávažnější, smrtelné, úrazy se podle údajů inspekce práce nejčastěji stávají řidičům, obsluze strojů nebo řemeslníkům a pracovníkům ve výškách.
18. 7. 2023|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Dopravu zkomplikovalo náledí. Dvě hromadné nehody zablokovaly dálnici D1

Dopravu v Česku dopoledne zkomplikovalo náledí a sníh. Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu zablokovaly dvě hromadné nehody, několikrát byl krátce zastaven provoz ve směru do Brna. Dálnice se znovu uzavřela přibližně na dvě hodiny později odpoledne kvůli vyproštění havarovaného kamionu. Neprůjezdná byla kvůli kluzké vozovce na tři hodiny i dálnice D8 mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa. V Královéhradeckém kraji se na zledovatělých silnicích stalo mnoho nehod, kluzké silnice komplikovaly dopravu také v dalších krajích. Ředitelství silnic a dálnic řidiče vyzvalo k opatrnosti.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 20:01|

V Brně vyhrožoval muž se zbraní. Policie z kancelářské budovy evakuovala dvě stě lidí

Brně v jedné z kancelářských budov ráno vyhrožoval muž střelnou zbraní, policie ho zajistila. Vzhledem k podezřelým okolnostem vzniku požáru v jedné z místností případ v tuto chvíli prověřuje jako obecné ohrožení. Z budovy musela evakuovat okolo dvou set lidí. Na místo pak přivolala i pyrotechnika, aby prohlédl zavazadlo, které muž v budově zanechal. Událost se obešla bez zranění.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:33|

Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.
13. 1. 2023|

V některých amerických městech hrozí mladým mužům zastřelení víc, než kdyby byli ve válce

Riziko úmrtí v důsledku střelných zbraní v USA roste: v roce 2020 se staly hlavní příčinou úmrtí dětí, dospívajících a mladých dospělých. Riziko ale zdaleka není rovnoměrné – mladí muži v některých oblastech čelí nepoměrně vyššímu riziku zranění a úmrtí způsobených střelnou zbraní.
29. 12. 2022|

Útočník v Praze pobodané ženy neznal, podle policie si je vybral náhodně

Pobodání dvou žen v Novodvorské ulici v Praze prověřuje policie jako pokus o vraždu. K útoku došlo v sobotu večer. Podle prvních závěrů vyšetřovatelů muž své oběti neznal a šlo o bezdůvodný útok. Jednou z verzí je i to, že muž mohl zaútočit kvůli svému psychickému stavu. Obě ženy byly po útoku převezeny do nemocnice, jedna je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie při zadržení postřelila, zraněním na místě podlehl.
18. 12. 2022|

Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.
6. 8. 2022|

Záchranka v Temném Dole je oficiálně v provozu, za sebou však už má přes šedesát zásahů

V Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku se ve čtvrtek oficiálně otevřela výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Záchranáři však mají za sebou už přes šedesát zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Za výstavbu a vybavení nových objektů kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Záchranáři tam fungují od druhé poloviny prosince.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 15:09|

Zrádné úrazy. Popáleninám dětí lze většinou zabránit prevencí, říkají odborníci

Popáleniny doma v kuchyni nebo koupelně patří k nejzávažnějším úrazům u dětí, zejména batolat. Lékaři jich ročně ošetří přes devět tisíc. Nejen na to upozorňuje Mezinárodní den proti popáleninám i nová kampaň Sedmdesát stupňů. Většinou lze totiž opaření předejít prevencí.
9. 10. 2020|

Ministr školství Plaga si při pádu z kola zlomil klíční kost, musel na operaci

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) si při pádu z kola zlomil klíční kost, ve středu kvůli tomu musel na operaci. Do úřadu se chce vrátit ve čtvrtek. S informací přišla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 13:17|

Na Lysé hoře je nové sídlo Horské služby. Jde o nejvýše položenou základnu v Česku

Záchranáři na Lysé hoře v Beskydech se přestěhovali na novou základnu, která vznikla v místě původního sídla Horské služby ze 70. let minulého století. Nová budova má lépe odolávat počasí a měla by být i energeticky úspornější. Chata měla být hotová už loni na podzim, stavba se ale zpozdila kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám.
2. 7. 2019|

Zaměstnanci ostravských hutí nasadili 3D brýle. Virtuální realita je učí zvládat krizové situace

V ostravské huti ArcelorMittal začali své zaměstnance školit pomocí virtuální reality. 3D brýle zaměstnancům promítají prostor výrobní haly a simulované nebezpečné situace, ke kterým může v provozu dojít. Pomocí speciálních ovladačů musejí sami kritické události vyřešit, například uhasit požár. Cílem je, aby se zaměstnanci naučili odhalit závady včas, vyřešit je a vyhnout se zranění.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 18:38|

Lékaři v Brně zkoušejí lepidlo na kosti. Mohlo by zjednodušit a urychlit léčbu zlomenin

Lékaři Fakultní nemocnice Brno a vědci z výzkumného centra CEITEC vyvinuli speciální lepidlo, které pomáhá především při tříštivých zlomeninách kostí. Zatím ho testovali na kostech prasat, v horizontu deseti let by ale mohlo pomáhat i lidem. Lepidlo totiž zlepšuje hojení a zkracuje dobu fixace kosti.
23. 5. 2019|